Tarlós: Budapest is tervbe vette a dízelautók kitiltását

2018.03.01. 05:10 Módosítva: 2018.03.01. 06:05

Ki kell adni egy előzetes jelzést hamarosan Budapesten is, hogy gondolják meg az emberek a dízelautók vásárlását, mert nemsokára itt is terítékre kerül a kérdés – válaszolta Tarlós István főpolgármester lapunk arra vonatkozó kérdésére, hogy mikor lép a magyar főváros Róma, Stuttgart és Düsseldorf nyomába. Mint arról beszámoltunk, ezekben a városokban hamarosan teljesen kitiltják a dízelautókat a belvárosból.

Tarlós közölte, hogy a lépés középtávon elképzelhető és indokolt Budapesten is. Arra a kérdésre, mit ért középtávon, a főpolgármester azt mondta: 

Nem nagyon hiszem, hogy 5 éven belül ez generálisan megoldható. Egy biztos, itt is bekövetkezik.

Magyarországon a jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a dízelkocsik kitiltását, mások az autósok anyagi körülményei és más a gépkocsipark állapota is, tette hozzá.

Mi is tervbe vettük a kitiltást, de csak bizonyos türelmi idővel és nem egyik-napról a másikra. 

– közölte. Hozzátette, hogy erre rá kell készülni, fel kell készíteni a lakosságot, vállalkozókat, jogszabályokat kell alkotni, és kommunikálni a terveket. Nemcsak az autósokat érinti a szabályozás, hanem sok buszt és teherautót is.

Tarlós végül leszögezte: az első lépéseket a szmogriadó-rendelet módosításánál már megtették. A jogszabálynak két év múlva lép hatályba az a része, ami szerint szmogriadó idején bizonyos dízelek nem használhatók.

Korábban Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros jelentette be, hogy 2025-től letiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.