Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Gy. Németh Erzsébet kevesli a Red Bull Air Race befizetéseit

2018.06.22. 14:50 Módosítva: 2018-06-22 19:51:37

Már napok óta halható a Duna fölött a Red Bull Air Race repülőinek zúgása, amint a hétvégi versenyre készülve gyakorolnak. A fővárosiakat megosztó, jelentős zajterheléssel és közlekedési káosszal járó esemény a stresszfaktort azzal is növeli, hogy nemcsak a verseny hétvégéjére, hanem a szervezők már hetekkel előtte lezárásokkal jár a Duna partján ellehetetlenítve a közlekedést.

Az LMP azt szeretné, ha betiltanák a versenyt, ennek érdekében petíciót is indítottak. Szerintük bebizonyosodott, hogy a kormány nem a kisemberek, hanem a nagytőke és a multik oldalán áll. Turcsán Szabolcs, a párt országos elnökségének tagja felháborítóan soknak nevezte a Red Bull Air Race 1,9 milliárd forintos állami támogatását. 

A Demokratikus Koalíció is tiltakozik a verseny ellen. Gy. Németh Erzsébet közleményben szólította fel "Budapest vezetését, hogy a zajszennyezés miatt a Red Bull Air Race szervezőivel fizettessen fájdalomdíjat a verseny környékén élőknek".

Gy. Németh Erzsébet azt is írta, hogy "a főváros vezetése idén is "aprópénzért", mindössze 13 millió forintért adja oda a közterületeket a verseny rendezőinek". Szerinte a "versenyt úgy is meg lehetne rendezni, hogy a szervezők valós közterület-foglalási díjat fizetnek, de Tarlós István főpolgármester és a főváros vezetése nem a budapestieket képviselte az ügyben, ezért a céget közvetlenül kell kárpótlásra kötelezni".

Tarlós István nem hagyta szó nélkül Gy. Németh Erzsébet közleményét, és közleményben világított rá, hogy Gy. Németh Erzsébet 2003-2009 között - nem ellenzékiként - ingyenességet szorgalmazott a verseny szervezőinek.

Gy. Németh az említett időszak egy részében a fővárost irányító SZDSZ–MSZP-koalíció tagja, a szocialisták frakcióvezetője volt. Tarlósék közleménye szerint az SZDSZ-MSZP-kurzus, előtte "a Demszky-Gy. Németh-kurzus" idején a főváros ingyenesen adta oda a területet a kormánynak. Ez az az időszak, amikor az augusztus 20-iki állami ünnepségekkel együtt szervezték a repülős versenyt, így az az állami program részeként valóban mentességet élvezett.

2010-ben ez a helyzet már problémát okozott, és a főváros vizsgálatot indított a "közterület-használat körülményeivel kapcsolatban", ugyanis "felmerült többek között, hogy a Lánchídon és a Duna – partokon közterületi reklámok kerültek engedély nélkül elhelyezésre, illetve a hangszórókon promóciós anyagokat sugároztak". 2010.03.10-én a városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottság megállapította, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a fővárosi tulajdonú területeket jogosulatlanul használta reklámozásra és adta tovább vendéglátóipari tevékenység folytatására.

Péntek este a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) azt állította, hogy a Red Bull Air Race világbajnokság budapesti futama 2004 óta a turizmus és Magyarország turisztikai országmárkája szempontjából is jelentős hasznot hoz az országnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?