Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kúria: Nem teheti ki az állam a Politikatörténeti Intézetet a Kossuth térről

D SOS20130405014
2018.11.26. 14:43

Érdekes ügyben hozott döntést a Kúria öttagú tanácsa. Az állam (kormány) ugyanis szeretné kiüríteni a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületét – ami régen épp a Kúriáé volt – hogy az vissszanyerhesse eredeti funkcióját, és ismét ott működhessen a legmagasabb bírói fórum.

 A Néprajzi Múzeum jövője megoldott a Városligetben felhúzandó új épülettel. Csakhogy a régi épület egy részét használja a Politikatörténeti Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. (PTI, az állampárt Párttörténeti Intézetének jogutódja) is, akiktől a kormány közös megegyezés helyett úgy szabadulna, hogy bírósággal rakatná ki őket.

Az Alkotmány utcából nyíló épületrészt még a Párttörténeti Intézet kapta ingyenes, örökös használatra a rendszerváltáskor a szocialista párttól. A kormány szerint azonban ez a szerződés, valamint az 1996-os új, mely alapján a használati jogot az állami vagyon akkori kezelőjével egyetértésében a földhivatalban bejegyezték, jogszabálysértők voltak. A kormány ezért pert indított a használati jog törléséért és az ingatlan kiürítéséért.

Az ügyben eljáró bíróságok a keresetet elutasították. A felülvizsgálati eljárásban most a Kúria felemás ítéletet hozott: kimondta, hogy a használati jog bejegyzése jogszabályba ütközött, ezért elrendelte a törlését az ingatlan-nyilvántartásból.

A kiürítésre vonatkozó keresetet viszont elutasította: a Kúria szerint az ingatlan használatára vonatkozó, az állam és a PTI közötti megállapodás a földhivatali bejegyzéstől függetlenül fennáll, a kiürítési igénynek nincs jogalapja. Az állam, ha nem akar megállapodni, egyoldalúan is felmondhatja a szerződést, de ez a kérdéskör nem képezi a per tárgyát – mondta ki a Kúria.

Ebben az esetben életbe lépnek a szerződés vonatkozó pontjai, lehet pereskedni is, de az államnak végül minden bizonnyal fizetnie kell. A Kúria döntésére reagáló közleménye szerint a Politikatörténet Intézet méltányos feltételek esetén továbbra is kész megállapodni az épületrész átadásáról.

(Borítókép:  Justitia-szobrot ábrázoló molinó a Néprajzi Múzemban 2013. április 5-én. - fotó: Soós Lajos / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?