Zugló felmondja a parkolási szerződéseket

2019.05.13. 12:16
Zugló önkormányzata felmondja a helyi parkolást üzemeltető cégekkel a szerződést - döntött fideszes javaslatra a XIV. kerületi képviselő-testület hétfői ülésén. Zugló arról is döntött Karácsony Gergely polgármester javaslatára, hogy saját kézbe veszi a parkolás üzemeltetését. A képviselők határoztak arról is, hogy a kerületi lakosok számára június 13-ától ingyenes lesz a parkolás Zuglóban.

Karácsony Gergely polgármester közleménye szerint hétfőn harmadjára vitte a zuglói testület elé költségcsökkentő javaslatát, amely a Fidesz tartózkodása mellett megszerezte a testületi többséget.

Mint ismert, a parkolás jelenlegi üzemeltetőjének szerződése 2019. július 9-én lejár. Ez ad lehetőséget arra, hogy a túl magasnak ítélt költségeken az önkormányzat csökkentsen. Karácsony Gergely most elfogadott előterjesztése értelmében a jövőben a fizetőparkolás nem szólhat a profitszerzésről, kizárólag egy célt szolgálhat, a forgalomszabályozást. Ezt pedig úgy érhető el, ha az önkormányzat - külső cég közbeiktatása nélkül - saját maga végzi az üzemeltetési feladatokat. 

Az MTI tudósítása szerint az ülés elején éles vita alakult ki arról, hogy veszteséges vagy nyereséges a kerületben a parkolás. A hangulatot meghatározta, hogy a Fidelitas aktivistái "Karácsony alkalmatlanságának ára: napi 1 millió ft? Elég ebből!", valamint "Parkolójegy. Parkolási idő vége most! Kezdete: 2017. 07. 05. Összeg: 1 milliárd." feliratú táblákat tartottak a magasba.

A Fidesz-KDNP képviselői is azt hangoztatták, hogy a Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester hivatali ideje alatt megkötött parkolásüzemeltetési szerződések nyomán havi egymillió forint vesztesége keletezik a kerületnek. Feltették a kérdést: miért engedte a pazarló rendszer működését a polgármester két éven keresztül.

Karácsony Gergely viszont azt közölte, hogy a parkolás évi 47 millió forint nyereséggel működik a kerületben. Ő is támogatja a szerződések felmondását - mondta -, mert valóban drágán dolgoznak az üzemeltetéssel megbízott cégek, vagyis a magas költségek miatt kicsi a nyereség. Hozzátette: éppen a fideszes képviselők szavazataival meghozott testületi döntés utasította őt arra, hogy fideszes hátterű cégekkel kössön szerződést a feladat ellátására.

Vizsgálóbizottság vizsgálódik majd

A polgármesteri közlemény szerint a testület nem szavazta meg a Fidesz indítványát egy parkolást vizsgáló munkacsoport felállításáról. Ebbe Tarlós István, valamint egy kormánypárti és egy ellenzéki kerület polgármestere delegálhatott volna szakértőt. Elfogadták viszont Karácsony Gergely javaslatát egy olyan összetételű munkacsoportról, amelyben a polgármester mellett a testületben képviselővel rendelkező valamennyi párt delegáltja részt vehet.

A munkacsoport a parkolási rendszer működését vizsgálja majd helyi és fővárosi szinten. A polgármester jelezte, hogy a munkacsoportba Baranyi Krisztinát, a IX. kerületi parkolási anomáliák feltárásában aktívan részt vevő független képviselőt delegálja. A munkacsoport feladata lesz az is, hogy a kizárólag a fővárosnál meglévő adatokat összegyűjtse az egyes kerületek parkolási rendszereinek működtetéséről.

Tarlós is megszólalt

Tarlós István főpolgármester szerint visszás, hogy a zuglói önkormányzat és Karácsony Gergely XIV. kerületi polgármester vizsgálja ki annak a parkolási szerződésnek a jogszerűségét, amit korábban ők kötöttek meg és most ők mondtak fel.

Tarlós István hétfőn az MTI-nek azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a XIV. kerületi képviselő-testület úgy döntött, a zuglói önkormányzat felmondja a parkolást üzemeltető cégekkel a szerződést és egy tényfeltáró munkacsoportot vizsgálja felül a parkolási rendszer működését.

Azzal kapcsolatban, hogy a XIV. kerületi képviselő-testület Karácsony Gergely indítványára úgy döntött, hogy a fővárosra és a többi budapesti kerületre is kiterjesztik a vizsgálatot, Tarlós István közölte: "nem áll össze a történet". 

A két héttel ezelőtti testületi ülésen még nem ment át az a javaslat, hogy az önkormányzat cége vegye át a parkolás-üzemeltetést, mert a képviselők többsége szerint egyfelől az üzemeltető magáncég szerződése másfél hónap múlva úgyis lejár, másfelől az önkormányzat cégének működési költségeire nincs kalkuláció.

Úgy tűnik az utóbbi megszülethetett, de mivel a SIS Kft. szerződése pár hét múlva lejárna a döntés nélkül is, a határozat valószínűleg a közelgő önkormányzati választások hevében született, és minden érintett párt majd úgy akarja eladni, hogy ő oldotta meg a problémát.

Abban ugyanis nagy az egyetértés a zuglói képviselők között, hogy a SIS Parking Kft. nagyon drágán üzemeltet, és ezzel a szerződéssel Zugló nem járt jól. Mint ahogy abban is egyetértés volt korábban, hogy vizsgálóbizottságot kell felállítani, ami visszanézi az elmúlt 2-3 évet, és megvizsgálja, hol lett elrontva a dolog. 

A legutóbbi ülésen azért nem sikerült felállítani a bizottságot, mert minden párt a neki tetsző szakértőkkel töltötte volna fel, ezért a túloldal mindig oda-vissza leszavazta.  • Tippek
  • Bankszámla