Üvöltve terelték vissza az embereket a metróba a Batthyány téren

IMG 6980
2019.11.07. 08:30 Módosítva: 2019.11.07. 20:02

Erdoğan török elnök csütörtök reggel érkezett Budapestre: a reptérről a Várba ment, ahol találkozott Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktorral is. A török elnök a Várkert Bazárban tart sajtótájékoztatót a török elnökkel, majd a Gül Baba türbéjébe ment, onnan pedig vissza a reptérre. A látogatás miatt jelentős forgalmi akadályokkal kellett számolnia csütörtökön mindenkinek, aki Budapesten közlekedett.

Frissítés 18:41: Kollégánk szerint a lezárások miatt mindenhol körbezárták a Frankel Leó utcán közlekedőket – sem az autók, sem a gyalogosok nem tudtak kimozdulni onnan. Egy ideig csak a Margit hídra és a rakpartra engedték ki gyalogosan az így csapdába került 800-1000 embert, de a Széll Kálmán téri tüntetéshez nem tudtak csatlakozni. 

Nem csak a hídfő felől, de a Margit körút egyik külső kijáratából sem lehetett a Széll Kálmán tér felé eljutni – kollégánk szerint állt a kocsisor a Bimbó úton, a legtöbben azon háborogtak, hogy a gyereküket nem tudták elhozni az óvodából vagy az iskolából. 

A Battyhány téri aluljáróban pedig üvöltve terelték vissza az embereket a metrószerelvényekbe

kollégánk szerint: nem lehetett felmenni, a rendőrök lezárták a kijáratokat, és már délután ötkor sem lehetett megmozdulni, írta egyik olvasónk.

Fél hét előtt nem sokkal beálltak a budai fonódó villamosok is: kollégáink a Kolosy tér felől a Komjádi Béla utcáig jutottak, ahonnan leszállították őket. Sem az autók, sem a villamosok nem mozdultak, több sofőr inkább kiszállt és az autója mellett cigizgetett.

Frissítés 20:02: Nem állt meg az M3-as metró a Deák Ferenc téren, de újra elindult a Nagyvárad tér és a Lehel tér között, írja a BKK Info. Emellett azt írták, hogy 

  • újra megáll az M2-es metró a Batthyány téren, és a H5-ös HÉV is újra a teljes vonalon közlekedik, és újra a teljes vonalon megy az M1-es metró,
  • újra a teljes vonalon járnak a 2-es, a 4-es, a 6-os és a 17-es villamosok,
  • a 19-es és a 41-es villamosok is újra az eredeti útvonalon közlekednek,
  • a 11-es, 15-ös, 105-ös, 111-es, 115-ös, 9-es, 39-es, 109-es, 91-es, 191-es, és 291-es buszok ismét a teljes vonalon járnak,
  • ahogyan a 70-es, 72-es, 73-as, 74-es, 74A-s, 75-ös, 76-os, 78-as és 79-es trolibuszok is,
  • sőt, a Budavári Sikló is újra üzemel, 
  • a 100E és 200E reptéri buszok pedig szintén újra a teljes vonalon járnak.

Viszont továbbra sem közlekedett a 16-os autóbusz, a 16A pedig nem állt meg a Dísz tér végállomáson.

Az autósoknak csütörtök éjfélig tilos volt megállni Budapest I., II., V., VI., XIV., XV. kerületeinek egyes részein, továbbá korlátozások voltak az M0-s és az M3-as érintett szakaszain, a Hősök terén, a Lánchídon, és a Vár környékén.

Erdoğan látogatása miatt többezres tüntetést is szerveztek, a demonstráció célja a kurd nép melletti szolidaritás volt. A Facebookon meghirdetett tüntetés egyike délután fél háromkor indult az Oktogonról, fél négy körül nagyjából kétezren lehettek a Jászai Mari térre érő menetben. Délután négykor értek át a Margit hídon, majd a Széll Kálmán tér felé indultak. Öt órakor kezdődtek a felszólalások, a tüntetésről szóló közvetítésünket itt olvashatja. Volt egy másik tüntetés is, ami este hat órakor kezdődött az Andrássy úton, ott gyertyagyújtás is volt a kurdok elleni invázió áldozataira emlékezve. 

Napközben arról írtunk, hogy az Oktogonnál az Andrássy úton reggel 8 óra körül egy tucatnyi rendőr állt furgonokkal, az utak mind az autók, mind a BKK-t használók számára szabadok voltak. 10 óra környékén lezárták a Kacsóh Pongrác úti felüljáró–Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca–Lánchíd–Lánchíd utca–Ybl Miklós tér–Attila út–Palota út–Dísz tér–Szent György utca–Szent György tér útvonalat.

A Nagykörút és az Andrássy út érintett szakaszain a gyalogosok sem mehettek át (kb. 20-30 percig), míg a konvoj arra ment, sőt, a lezárás idején a házakból sem engedtek ki senkit. „Ez bűnügyi felügyelet mellett lesz biztosítva" – közölte egy tiszt a Kodály köröndön.

Az Oktogonnál olvasóink szerint öt méterenként álltak a rendőrök (köztük civil ruhás bedrótozott emberek). Itt délelőtt egy mentőautót sem akartak átengedni a lezárás miatt, végül a mentősöknek sikerült letárgyalni azt, hogy áthajthassanak. 

Bár a rendőrségi honlapon közzétett hivatalos lezárások között nem szerepel a kispesti Petőfi utca, egy olvasónk szerint azt is lezárták. Rengeteg civil- és egyenruhás rendőr jelent meg a környéken, a Kispest Szivárvány Óvodában (ahol török-magyar óvodás kulturális program is volt) pedig kis török zászlók lobogtak, írta olvasónk. Mint kiderült, Erdoğan felesége vitt a kispesti óvodának pénzt.

Olvasónk levele szerint a 19-es és a 41-es villamos délelőttől terelve közlekedett. "Leszálltam az Erzsébet hídnál, elindultam gyalog, de a Várbazártól bő száz méterre már el volt kordonozva a teljes út járdástól, sínestől, és tucatnyi rendőr álldogált ott. Kérdeztem, hogy miként juthatnék el a munkahelyemre a Fő utcába, mire mondták, hogy hát itt sehogy..."

A Fő utcában a kukákat is leszerelték, a földön gyűlt a szemét:

A villamosok terelve mentek a Széll Kálmán térre a lezárás ideje alatt. Egy olvasónk épp a villamoson ült, amikor a hírt a jármű vezetője így közölte az utasokkal:

Jönnek a törökök, nem megyünk a Batthyány térre.

Erdoğan konvojának egyébként ugyanúgy nem lehetett az út széléről bemutatni, ahogy nem lehetett múlt héten Putyinénak, erre ugyanis a "méltóság védelmére" hivatkozva a Terrorelhárítási Központ vigyázott. A Népszava kérdésére legalábbis ezzel indokolta a TEK, hogy miért akadályozta meg a múlt héten egy civil ruhás rendőr, hogy egy férfi középső ujja felmutatásával fejezze ki véleményét, amikor közeledett felé a Budapestre látogató orosz elnök Vlagyimir Putyin konvoja.

A jelek szerint Erdoğan méltóságának védelmét is legalább ilyen komolyan vették. Valaki (angolul) háborús bűnösnek nevezte a török elnököt egy vörös festékkel készített feliratban, amit ma reggel villám tempóban próbáltak meg eltüntetni a Gül Baba budai türbéjének faláról – Erdoğan erre a helyszínre is ellátogatott csütörtökön.

Nem csak Budapesten okozott fennakadásokat a látogatás, délelőtt olvasónk szerint elzárták egy órára a külvilágtól a tízezres Csömört. "Csömörre két út vezet be, mind a kettő az M0-ás autóút felett átívelő felüljárókon keresztül. És mivel Csömör zsákfalu, egy-egy órán keresztül se ki, se be, csak azért, mert a felüljárók az M0 fölött vezetnek" - írta. 

Olvasónk, Attila az alábbi molinóval várta a török elnököt, de nem szedette le vele senki az üzenetet:

A buszokon bemondták, hogy csütörtökön a külföldi küldöttség miatt forgalmi változásokra kell számítani, ezért kérték az utasokat, hogy ha tehetik, tájékozódjanak a BKK Info applikációjából – csakhogy információink szerint a mobilverzió nem frissült be időben. 

Konvoj a Batthyány téren

Amint arról a BKK szerdán  beszámolt, a közösségi közlekedést főleg az Andrássy út és a budai Vár környékén érintették a lezárások, ezért azt ajánlották, hogy aki teheti, inkább a kötöttpályás útvonalakat válassza.