Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A 18-as villamos legendája

2008.04.07. 14:19
Olyan mindent maga alá gyűrő közlekedési sztrájk volt hétfőn Budapesten, amilyen még tán soha, de ha valamire igazán emlékezni fognak a jövő nemzedékek, akkor meggyőződésünk, hogy arra a pár sztrájktörő járművezetőre, akik reggel mégis felvették a munkát, és dacolva közlekedési káosszal, szakszervezeti kitagadással és esetleg kollégáik megvetésével, vitték az utasokat a megszokott vonalaikon.

Nem sokkal a reggeli sztrájk kezdete után már több helyről is tudni lehetett olyasmit, hogy Budán például járnak a 18-as villamosok. A Déli pályaudvarnál lévő megállóban - ahol a járat a Krisztina körútról a Moszkva tér felé fordul - öt utas várta is a mentőangyalt. "Én a rádióban hallottam, hogy jár a villamos" - mondta egy középkorú nő. "Kábé negyedórája ment el a Hűvösvölgy felé egy" - teszi hozzá egy férfi. Együtt álltunk egy darabig. Nyolc óra elmúlt, az eső egyre szaporább lett, a remény egyre zsugorodott, hogy majd csak jön valami.

Nem is jött, legalábbis nem azonnal, így gyalog indultunk tovább. A Moszkva térnél felszállva a János kórház felől becsikorduló villamosra kiderült: egyetlen 18-as villamos ingázik a Hűvösvölgy és a Bocskai út között, így nem volt csoda, ha sokat kellett rá várni. Ezt persze már a villamosvezetőtől - egy huszonöt, harminc év körüli nőtől - tudtuk meg, aki két megálló közt készségesen mesélt a hétfő reggeli történésekről.

Legenda lesz

"Szerintem nem sok értelme van ennek a sztrájknak. Ha leépítések lesznek, akkor úgyis kirúgják azokat, akikre nincs szükség. Annak meg nem láttam sok értelmét hogy bejöjjek reggel és elkávézgassak egyig." A cégvezetők egyébként pár nappal ezelőtt tájékoztatták a dolgozókat, hogy nem kötelesek sztrájkolni, aki akar dolgozhat, és ebben a szakszervezet nem akadályozhatja meg őket. A fiatal nő így fogta magát, nyeregbe ült, és magányos és renitens sofőrként elindította az egyetlen villamost Budán. Utasa nem volt sok, a többség vagy nem hallott róla, hogy közlekedik egy 18-as, vagy nem volt türelme kivárni, míg a hosszú vonalon épp arra fordul a "különjárat".

"Úgy hallottam az 1-es vonalán is jár pár kolléga" - tette hozzá, de ezzel nem másokra áthárítani akarta a sztrájktörőség felelősségét. "Én úgy gondolom, ahogy én viselkedek másokkal, azok is úgy viselkednek velem." Az utas utálja a BKV-st, a BKV-s utálja a főnökét, a BKV-s vezéreket a média ugatja, és ez nem jól van így, állapítottuk meg közösen, már-már felebaráti hangulatban.

Klikk a képre!

Közben elértük a Bocskai úti fordulópontot. "Nekem kell váltót állítani, nincs aki segítsen, de ha lerobban a villamos, akkor is meg vagyok lőve" - utalt arra, hogy a kollégái nagy része nem vette fel reggel a munkát, így csak ő, meg a villamos van. A megállóban többnyire csodálkozó utasok, többük meg is köszönte a villamosvezetőnek, hogy felszállhatott a nem várt járatra.

"Nem vagyok én messiás vagy irgalmas nővér" - mondta nevetve viccelődésünkre, hogy mekkora örömöt okozott a jókora városi távolságok megtételére kényszerített utasoknak. "Nem hiszem egyébként, hogy kiutálnának a szakszervezetből. Tag vagyok és szerintem a szakszervezet dolga, hogy az érdekeimet megvédje. De most valahogy nem látom, hogy kinek volt érdekében ez a sztrájk. Ezért vagyok most itt."