Aba Botond prémiumán csatázik a fővárosi közgyűlés

2005.10.25. 16:45
A BKV vezérigazgatójának ez évi prémiumfeltételeinek tárgyalása előtt félbeszakadt a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi bizottságának kedd délutáni ülése, amiért a kormánypártiak obstrukcióval vádolták az ellenzékieket, akik viszont antidemokratikusnak minősítették a szocialista elnök ténykedését.

Az ellenzéki képviselők nem vettek részt a fővárosi közgyűlésnek azon a szavazásán, amikor az elnök zárt ülést akart elrendelni a BKV vezérigazgatójának prémiumfeladatairól. Szerintük az anyag nem tartalmazott semmilyen titkos információt, és a cégvezető prémiumának nagyságára sem lehet következtetni abból, hogy felsorolják a vele szembeni elvárásokat. Leszögezték, hogy a főváros lakóinak is ismerniük kell, hogy mit kell teljesítenie a BKV vezérigazgatójának a prémiumért.

A nagy tavaszi járatritkítás

A főváros májusban indított vizsgálatot, miután Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület nevű civil szervezet közleményben tudatta, hogy több járatot megritkított a budapesti tömegközlekedési vállalat anélkül, hogy erről értesítette volna az utasokat. A vizsgálat megállapította, hogy a 18 járatritkítás közül 15-nél a fővárosi önkormányzat által elfogadott paraméterkönyvvel ellentétesen változtattak a menetrenden, mondta el Vajda Pál. A paraméterkönyv határozza meg, hogy a cégnek hol, milyen szolgáltatást kell kötelezően nyújtani.

A BKV ritkította például a 14-es villamos vasárnap délelőtti, a 36-os busz esti, a 102-es busz koraesti, a 91-es busz hétvégi délelőtti menetrendjét. A menetrendváltozásról részletesen itt olvashat. A BKV által a múlt héten kiadott közlemény szerint a járatritkítások a fővárosi tömegközlekedés 0,1 százalékát érintették, és csak esti vagy korareggeli időszakokról volt szó. A karcsúsítás során megtakarított összeget fejlesztésekre fordítja a cég, amely közleménye szerint négy év alatt 2,5 százalékkal növelte szolgáltatási teljesítményét.

Nem publikus, de húsz százalékkal kevesebb

Csak 2006 őszén derül ki, hogy forintban mekkora összeget jelent az a húsz százalékos prémiummegvonás, amivel Aba Botond BKV-vezért sújtotta a szabálytalan járatritkítások miatt a tömegközlekedési cég tulajdonosa, a Főváros. (A járatritkításokról bővebben a keretes írásunkban.) A pontos összegről a nyilvánosság ezután sem fog tudni, a vezérigazgató és a tulajdonos között köttetett menedzserszerződés nem publikus, erről az adatvédelmi ombudsman foglalt állást még tavaly.

Az ellenzék nem vett részt abban a szavazásban sem, amit az elnök azért rendelt el, hogy az előterjesztést levegyék az ülés napirendjéről. Somlyódy Csaba (MSZP) elnök elmondta, miután az ellenzék két különböző napirend kapcsán három szavazásnál is határozatképtelenné tette az ülést, nem tehetett mást, minthogy berekesztette az ülést. Hozzátette: határozatképtelenség esetén, amikor "nem üzemel a bizottság", abszurd lett volna szót adni az ellenzéki ügyrendi kezdeményezéseknek.

Az rt. igazgatósága dönt

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy az ellenzék a közelgő választások miatt "ismét lövészárokásásba" kezdett. Szerinte egyértelműen ellenzéki obstrukció történt, amit jelez az is, hogy az EnviroDunánál részt sem vettek a vitában. Megjegyezte: sajnálatosnak tartja, hogy "vannak képviselők, akik azért veszik fel a fizetésüket, hogy másokat túráztassanak, hogy obstrukcióval megzavarják a munkát".

A BKV vezérigazgatójának járó prémium konkrét összegéről egyébként az rt. igazgatósága dönt a fővárosi bizottság által elfogadott feltételek alapján.  • Hírek
  • Bankszámla