Miért engedte el Újbuda az Öböl XI. adóját?

2007.10.03. 13:16
Nem kellett telekadót fizetnie eddig a Lágymányosi-öbölben beruházó Öböl XI. Kft.-nek. Újbuda arra hivatkozik, hogy a saját cégétől nem kell adót szednie, a Fidesz viszont furcsa indoklást talált a mentesítéskor. A cég a jövőben aligha őrizheti meg adómentességét, a polgármesteri hivatal ugyanis az immár közvetett portugál irányítás alá került cégnek nem hosszabbítaná meg a mentességét.

Nyilvánosságra hozták a XI. kerületi "Ingatlanok hasznosítását vizsgáló ideiglenes bizottság" jelentését az újbudai önkormányzat honlapján.

A jelentés érdekessége, hogy egységes szerkezetben, de kétféle véleményt ütköztetve került a képviselő-testület elé. A két vélemény közül a projektek szabályszerűségét kimondó megállapításokat fogadta el végül a szocialista-szabad demokrata vezetésű önkormányzat többsége.

Két kisebbség közül a többség győzött

A jelentés - amely tartalmazza mindkét úgynevezett kisebbségi véleményt, vagyis a helyi koalíciós pártok és az ellenzéki Fidesz-KDNP állásfoglalásait egyaránt - többnyire olyan megállapításokat tesz, amelyekről az Indexen a dokumentum nyilvánosságra hozatala előtt már beszámoltunk, így elsősorban a Lágymányosi-öbölfejlesztést bíráló ellenzéki vélemények részletei ismerhetők meg belőle.

A vizsgálóbizottság 3-3 tagú volt, politikai delegáltakból, képviselőkből állt, így mind a koalíció, mind az ellenzék "kisebbségben" maradt a saját verziójával, végül a képviselőtestület többsége döntött.

Kamaraerdő: vitatott értékbecslések

A jelentés vizsgálta a kamaraerdei és a madárhegyi ingatlanfejlesztéseket is. A Madárhegyen egyetlen politikai erő sem talált érdemi kifogásolnivalót, a Kamaraerdőben viszont két hibás értékbecslést és az egyik ingatlan pályázat nélküli eladását, egy másiknak pedig a pályázat nélküli hasznosítását bírálta a Fidesz és a KDNP.

Az ellenzék szerint az önkormányzat kárára tévedett tízmilliót a szakértő az egyik esetben, a másikban viszont a kár már a 72 milliót közelíti szerintük. A koalíció által elfogadott verzióba azonban ezek a megállapítások nem kerültek bele, ezért mondhatta Molnár Gyula polgármester vasárnapi sajtótájékoztatóján, hogy minden szabályosan történik Újbudán.

Az Öböl és Leisztinger

A legkomolyabb vita természetesen a Leisztinger-féle öbölberuházás miatt alakult ki a XI. kerületben, bár a polgármester itt sem lát semmilyen problémát. A képviselőtestület ugyan többségi döntéssel itt is arról szavazott, hogy minden rendben történt, de azóta Schneller Domonkos fideszes képviselő, a Fidelitas budapesti elnöke feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt.

Schneller feljelentésekor már írtunk arról, hogy a fideszes képviselő egy szerinte szabálytalan adóelengedés miatt (is) fordult a Legfőbb Ügyészséghez. A most nyilvánosságra hozott jelentésből azonban a részletek is kiderülnek az ügyről.

Szociális vagy egyházi besorolású a Leisztinger-beruházás?

Az ellenzékiek szerint a Lágymányosi-öbölben fejlesztést végző cég (az Öböl XI. Kft.) 2005 júliusában méltányossági kérelemmel fordult az önkormányzathoz a telekadó miatt. Két hónap múlva, szeptemberben az önkormányzat visszamenőleges hatállyal mentesítette a projektcéget adófizetési kötelezettsége alól. Ez éves szinten mintegy 8 millió forintot jelentett, négy évre vetítve pedig értelemszerűen 32 milliót.

Az ellenzék szerint nem világos a mentesítés jogalapja, a kérelmet a polgármesteri hivatal ugyanis nem méltányosságként kezelte, hanem a 31/2003/XI.ÖK rendelet 12. paragrafusának d.) bekezdése alapján bírálta el: Eszerint "a lakás, szociális, egészségügyi, gyermekvédelmi és nevelési-oktatási intézmények céljára szolgáló helyiséghez, illetőleg a költségvetési szerv, egyház tulajdonában álló építményhez tartozó telek" bizonyos részére vonatkozhat a méltányosság.

Nem marad adómentes az Öböl XI. Kft.

E szövegrészlet alapján az ellenzék számára egyértelmű, hogy az Öbölt XI. Kft. tulajdonában lévő ingatlanokra az adómenteséget megfogalmazó szabály nem alkalmazható. Ezért a jelentés azt javasolta Molnár Gyula polgármesternek, hogy vizsgálja meg, hogy a jogalapnélküli adóelengedésért ki a felelős, lehetséges-e az így elmaradt adóbevételt behajtani? (Azóta viszont Schneller Domonkos már az ügyészséghez is fordult az ügyben.)

Az Öböl Kft. azért kapott mentességet, tudtuk meg a XI. kerületi polgármesteri hivataltól, mert 2005-ben az önkormányzat még a vállalkozás tekintélyes hányadának volt a birtokosa, és saját cégétől nem akart adót szedni Újbuda. Mára változott a helyzet, az Öböl XI.-ben mindössze 1 százalékosra csökkent az önkormányzati tulajdon, így az Indexet arról tájékoztatták, hogy várhatóan adóznia kell majd a jövőben az időközben áttételesen prtugál irányítás alá került Öböl XI. Kft.-nek.

Folyamatosan változó tulajdonosok az Öböl XI.-ben

Az Öböl XI. Kft. Eredetileg a XI. kerületi önkormányzat alapította. Később beszállt a cégbe az Eravis Rt., Leisztinger Tamás egyik érdekeltsége. Ezután megjelent a Forrás Rt. és az Arago Rt. is a tulajdonosok között. Ezek szintén Leisztinger-vállalkozások.

Végül Leisztinger egyetlen cégbe összpontosította az Öböl XI.-ben meglévő részesedéseit: 2006-ban már az Öböl Invest nevű holdingcég volt a többségi tulajdonos. Ennek az Öböl Investnek a 75 százalékát értékesítette végül Leisztinger a portugál Mota-Engil építőipari csoportnak, de 25 százalékot megtartott magának. Az Öböl Invest jelenleg 99 százalékos tulajdonosa az Öböl XI. Kft.-nek.