Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért engedte el Újbuda az Öböl XI. adóját?

2007.10.03. 13:16
Nem kellett telekadót fizetnie eddig a Lágymányosi-öbölben beruházó Öböl XI. Kft.-nek. Újbuda arra hivatkozik, hogy a saját cégétől nem kell adót szednie, a Fidesz viszont furcsa indoklást talált a mentesítéskor. A cég a jövőben aligha őrizheti meg adómentességét, a polgármesteri hivatal ugyanis az immár közvetett portugál irányítás alá került cégnek nem hosszabbítaná meg a mentességét.

Nyilvánosságra hozták a XI. kerületi "Ingatlanok hasznosítását vizsgáló ideiglenes bizottság" jelentését az újbudai önkormányzat honlapján.

A jelentés érdekessége, hogy egységes szerkezetben, de kétféle véleményt ütköztetve került a képviselő-testület elé. A két vélemény közül a projektek szabályszerűségét kimondó megállapításokat fogadta el végül a szocialista-szabad demokrata vezetésű önkormányzat többsége.

Két kisebbség közül a többség győzött

A jelentés - amely tartalmazza mindkét úgynevezett kisebbségi véleményt, vagyis a helyi koalíciós pártok és az ellenzéki Fidesz-KDNP állásfoglalásait egyaránt - többnyire olyan megállapításokat tesz, amelyekről az Indexen a dokumentum nyilvánosságra hozatala előtt már beszámoltunk, így elsősorban a Lágymányosi-öbölfejlesztést bíráló ellenzéki vélemények részletei ismerhetők meg belőle.

A vizsgálóbizottság 3-3 tagú volt, politikai delegáltakból, képviselőkből állt, így mind a koalíció, mind az ellenzék "kisebbségben" maradt a saját verziójával, végül a képviselőtestület többsége döntött.

Kamaraerdő: vitatott értékbecslések

A jelentés vizsgálta a kamaraerdei és a madárhegyi ingatlanfejlesztéseket is. A Madárhegyen egyetlen politikai erő sem talált érdemi kifogásolnivalót, a Kamaraerdőben viszont két hibás értékbecslést és az egyik ingatlan pályázat nélküli eladását, egy másiknak pedig a pályázat nélküli hasznosítását bírálta a Fidesz és a KDNP.

Az ellenzék szerint az önkormányzat kárára tévedett tízmilliót a szakértő az egyik esetben, a másikban viszont a kár már a 72 milliót közelíti szerintük. A koalíció által elfogadott verzióba azonban ezek a megállapítások nem kerültek bele, ezért mondhatta Molnár Gyula polgármester vasárnapi sajtótájékoztatóján, hogy minden szabályosan történik Újbudán.

Az Öböl és Leisztinger

A legkomolyabb vita természetesen a Leisztinger-féle öbölberuházás miatt alakult ki a XI. kerületben, bár a polgármester itt sem lát semmilyen problémát. A képviselőtestület ugyan többségi döntéssel itt is arról szavazott, hogy minden rendben történt, de azóta Schneller Domonkos fideszes képviselő, a Fidelitas budapesti elnöke feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt.

Schneller feljelentésekor már írtunk arról, hogy a fideszes képviselő egy szerinte szabálytalan adóelengedés miatt (is) fordult a Legfőbb Ügyészséghez. A most nyilvánosságra hozott jelentésből azonban a részletek is kiderülnek az ügyről.

Szociális vagy egyházi besorolású a Leisztinger-beruházás?

Az ellenzékiek szerint a Lágymányosi-öbölben fejlesztést végző cég (az Öböl XI. Kft.) 2005 júliusában méltányossági kérelemmel fordult az önkormányzathoz a telekadó miatt. Két hónap múlva, szeptemberben az önkormányzat visszamenőleges hatállyal mentesítette a projektcéget adófizetési kötelezettsége alól. Ez éves szinten mintegy 8 millió forintot jelentett, négy évre vetítve pedig értelemszerűen 32 milliót.

Az ellenzék szerint nem világos a mentesítés jogalapja, a kérelmet a polgármesteri hivatal ugyanis nem méltányosságként kezelte, hanem a 31/2003/XI.ÖK rendelet 12. paragrafusának d.) bekezdése alapján bírálta el: Eszerint "a lakás, szociális, egészségügyi, gyermekvédelmi és nevelési-oktatási intézmények céljára szolgáló helyiséghez, illetőleg a költségvetési szerv, egyház tulajdonában álló építményhez tartozó telek" bizonyos részére vonatkozhat a méltányosság.

Nem marad adómentes az Öböl XI. Kft.

E szövegrészlet alapján az ellenzék számára egyértelmű, hogy az Öbölt XI. Kft. tulajdonában lévő ingatlanokra az adómenteséget megfogalmazó szabály nem alkalmazható. Ezért a jelentés azt javasolta Molnár Gyula polgármesternek, hogy vizsgálja meg, hogy a jogalapnélküli adóelengedésért ki a felelős, lehetséges-e az így elmaradt adóbevételt behajtani? (Azóta viszont Schneller Domonkos már az ügyészséghez is fordult az ügyben.)

Az Öböl Kft. azért kapott mentességet, tudtuk meg a XI. kerületi polgármesteri hivataltól, mert 2005-ben az önkormányzat még a vállalkozás tekintélyes hányadának volt a birtokosa, és saját cégétől nem akart adót szedni Újbuda. Mára változott a helyzet, az Öböl XI.-ben mindössze 1 százalékosra csökkent az önkormányzati tulajdon, így az Indexet arról tájékoztatták, hogy várhatóan adóznia kell majd a jövőben az időközben áttételesen prtugál irányítás alá került Öböl XI. Kft.-nek.

Folyamatosan változó tulajdonosok az Öböl XI.-ben

Az Öböl XI. Kft. Eredetileg a XI. kerületi önkormányzat alapította. Később beszállt a cégbe az Eravis Rt., Leisztinger Tamás egyik érdekeltsége. Ezután megjelent a Forrás Rt. és az Arago Rt. is a tulajdonosok között. Ezek szintén Leisztinger-vállalkozások.

Végül Leisztinger egyetlen cégbe összpontosította az Öböl XI.-ben meglévő részesedéseit: 2006-ban már az Öböl Invest nevű holdingcég volt a többségi tulajdonos. Ennek az Öböl Investnek a 75 százalékát értékesítette végül Leisztinger a portugál Mota-Engil építőipari csoportnak, de 25 százalékot megtartott magának. Az Öböl Invest jelenleg 99 százalékos tulajdonosa az Öböl XI. Kft.-nek.