Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kizárták Atkári Jánost az SZDSZ-frakcióból

2005.05.24. 18:22
A fővárosi SZDSZ-frakció tizenhárom szavazattal döntött úgy, hogy kizárják a képviselőcsoportból Atkári Jánost, Demszky Gábor főpolgármester korábbi bizalmasát. A fővárosi koalíciót az elmúlt hetekben sokat bíráló politikus kizárása nem volt meglepő.
Kizárta soraiból kedden délután a fővárosi SZDSZ-frakció Atkári János főpolgármester-helyettest; a feladatainak jó részétől novemberben megfosztott városházi politikus a ciklus hátralévő részében független liberálisként kíván tovább tevékenykedni a Fővárosi Közgyűlésben.

Ketten nem szavaztak

Korchma Zombor, az SZDSZ-frakció szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a minimálisan szükségesnél eggyel több, 13 szavazattal döntöttek a kizárásról. Atkári János nem vett részt a szavazáson, ahol ketten nemmel szavaztak, egy szavazólap pedig üresen maradt.

Atkári János közölte, hogy a két héttel korábban lefolytatott vita után ezúttal gyakorlatilag csak szavazott a kizárásáról.

Sokat bírált

Atkári János - aki korábban Demszky Gábor főpolgármester bizalmasa volt - az elmúlt hónapokban többször is élesen kritizálta a koalíciót. A pénzügyi bizottság ülésén például kijelentette, hogy a városrehabilitáció kezelésének ügye eltűnt a Bakonyi-Vajda-Ikvai Bermuda-háromszögben. (Az említett politikusok főpolgármester-helyettesek.)

Atkári János emellett haszontalannak nevezte a nemrég létrehozott politikai bizottságot, amelyik az elakadt nagyberuházásokat kezelné. A projektek akadozásával kapcsolatban pedig súlyosan fogyatékosnak bélyegezte a főpolgármesteri hivatal vezetését is. A legutóbbi közgyűlésen bírálta a százmilliárdos csepeli szennyvíztisztító beruházás előkészítését, és kijelentette, hogy veszélybe került a több tízmilliárd forintos uniós támogatás is. A késlekedés miatt vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta, ám a koalíció leszavazta javaslatát.