Kábé fél perc múlva jön a metró

2006.03.22. 12:05
Megkezdődött a hármas metró óráinak tesztüzeme, a 42 millió forintért lecserélt rendszer egyelőre fél perces pontossággal jelzi, hogy mennyi idő van hátra a következő metró érkezéséig.

2:00 perc múlva jön (nagyjából).

Szerdán enyhén kampányízű sajtótájékoztatón adták át jelképesen az utazóközönségnek a kék metróvonal órarendszerét. Az utasok tájékoztatását szolgáló új órák - ahogy azt az Index korábban már megírta - a jövőben visszaszámlálással jelzik, hogy milyen messze van még az alagútban a következő szerelvény. A BKV Zrt. ünnepélyes eseményén jelen volt Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi közgyűlés MSZP frakciójának vezetője, aki az egybegyűlteknek elmondta, hogy az MSZP már egy évvel ezelőtt is felvetette, hogy ideje lenne korszerűbbre cserélni a rendszert, és bár azóta 11 hónap telt el, a késlekedés jórészt a közbeszerzési eljárás lassúságának, nem a szándék hiányának köszönhető.

Aki figyelte a jelenleg tesztüzemben működő órákat, észrevehette, hogy nem másodperc alapú a számlálás, hanem fél perceket ugrik az óra visszafelé. Szabó Tamás, metró üzemigazgató az újságíróknak ezt úgy magyarázta, hogy a nyugat-európai nagyvárosokban is hasonló módon működik az utastájékoztatás. (Az Index tapasztalatai szerint nem mindenütt van így.) A 42 millió forintba kerülő rendszer jelenleg amúgy is tesztüzemben van, és mivel elvileg képes másodperc alapú előrejelzésre, ezért elképzelhető, hogy az egy hónap tesztüzem után finomítanak a tájékoztatáson, és a jelenleginél pontosabb képet alkothatnak az utasok arról, hogy mikor jön tényleg a metró.

Szép műszaki feladat

A szoftveres fejlesztésen is átesett automatikus rendszer egyébként a metró biztosító berendezéseire épül, megalkotása "szép műszaki feladat volt", fogalmazott Szabó Tamás. Az érzékelők az alagútban lévő szerelvény mozgását regisztrálják, ebből adódóan minél messzebb van az állomástól az érkező vonat, annál több letöltendő időt jelez ki az óra.


Középen Gy. Németh Erzsébet.

A 3-as metró vonalán összesen 42 ilyen kétoldalas kijelzőt szereltek fel, és ugyanilyen órák kerülnek majd a piros metró felújított állomásaira és a milleniumi földalattiba is. Ez utóbbi esetében 2006-ban 11 új kijelzőt szerelnek fel, míg a piros metróban 2007-re, azaz a teljes rekonstrukció befejeződésekor újul meg a rendszer.

A peronok elején ettől függetlenül megmarad az eltelt időt jelző számláló, mivel ez elsősorban nem az utasok, hanem metróvezetők tájékoztatását szolgálja a szerelvények követési idejének és a menetrend betartása érdekében.


Előre a másodperc alapú számlálásért (a képen a barcelonai metró órája).