Gerzson
-3 °C
3 °C

Saját székházát is eladná a BKV

2008.05.14. 08:58
Kapcsolódók (14)
A libegő, a sikló és a dunai kishajóflotta mellett a BKV Akácfa utcai székháza is felkerülhet az eladásra szánt vagyontárgyak listájára, olvasható a Népszabadságban. A BKV-nak már alig maradt eladható értéke, ezért Vitézy Dávid a társaság felügyelőbizottságának elnöke szerint ez a legrosszabb menekülési útvonal a csőd elől.

A héten elkészül az a lista, amely a BKV még eladható értékeit tartalmazza. A néhány tucat tétel (ingatlanok, tevékenység átadása) eladásából néhány milliárd forintos bevétel várható csak, hiszen a cég a piacképes ingatlanoktól már megszabadult.

Azt a városházán döntik el, mit lehet értékesíteni. A Népszabadság információi szerint a BKV tulajdonosa, a főváros legalább három és fél milliárd forint egyszeri bevételt remél az akciótól.

A listára fölkerül a libegő, a sikló és a dunai kishajóflotta is. A libegő és a sikló önálló vállalkozásban is üzemelhet, a libegőt most is bérlő működteti. A siklóért több milliárdot, a libegőért több százmilliót is el lehet kérni. Előbbiből egyébként naponta egymillió forint bevétele van a BKV-nak, a libegőért évente 40 milliót fizet a bérlő.

A cégnél ismét fontolgatják azt is, hogy a lapos tetejű buszgarázsokra és remízekre újabb emeleteket húznak, s így hasznosítják a bővülő ingatlanokat. Felkerülhet a listára még az Óbuda telephely, a balatonfenyvesi továbbképző központ, a BKV Előre Sporttelep, a Tábornok utcai munkásszálló, a Stadionok Irodaház, sőt, a BKV fellegvára, maga az Akácfa utcai székház is. Felmerült a HÉV koncesszióba adása is. 20-25 évre olyan vállalkozó üzemeltetné a szerelvényeket, amely felújítana: 300 kocsit, 300 milliárdért.

A BKV-nak már alig maradt olyan értéke, ami jól eladható, ezért ezt a menekülési változatot a lehető legrosszabbnak tartja Vitézy Dávid, a társaság felügyelőbizottságának, valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) vezetőségének tagja.