Nem vonják vissza a fülkereklám-rendeletet

2005.02.15. 07:48
Szakbizottsági egyeztetésre küldenék a múlt héten még hárompárti egyetértéssel elfogadott, a Mediacontact Kft.-nek ingyenes területhasználatot biztosító reklámrendeletet módosító javaslatukat az SZDSZ és az MSZP frakcióvezetői. A rendelet módosítása miatt a Mediacontact milliárdos kártérítési perrel fenyegetőzött. A kormánypárti frakciók szerint "jogi bizonytalanság" van a rendelet körül.

Nem vonja vissza a szakértők szerint jogellenes rendeletét a telefonfülkékre szerelhető hirdetések ügyében a Fővárosi Közgyűlés, értesült a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint hiába született hárompárti egyetértés a kérdésben, Bőhm András szabaddemokrata frakcióvezető-helyettes szerint "bizonyos jogi problémák" miatt még nem vonható vissza a rendelet. A visszavonást Bőhm mellett Kupper András, a Fidesz, Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője kezdeményezte.

Egyeztetnének

A hárompárti javaslat megszavazása helyett azonban a Magyar Nemezt értesülései szerint Gy. Németh szakbizottsági meghallgatást javasol a jogi bizonytalanságok tisztázására. A halasztás azért különös, mert a múlt héten a három fővárosi frakció teljes összhangban ítélte jogellenesnek a Mediacontact Kft.-nek kedvező, ingyenes reklámelhelyezést biztosító rendeletet.

Amennyiben a rendelet változatlan formában marad fenn, a főváros mintegy hetvenmillió forinttól esik el. Ennyi területhasználati díjat kellene fizetnie az önkormányzatoknak a Matávval szerződő, mintegy félezer telefonfülkén reklámokat elhelyező reklámcégnek.

Belharc a jobboldalon

A Mediacontact a hárompárti előterjesztés hírére milliárdos kártérítési perrel fenyegetőzött. Somogyi Miklós, a Mediacontact vezetője szerint a Mahirnek és a jobboldalnak egyszerűen csak savanyú a szőlő, mert látják, mekkora üzletet szalasztottak el. Korábban ugyanis a Simicska Lajoshoz köthető cég hasznosította a Matáv-telefonfülkéken lévő reklámokat, de nem láttak benne fantáziát, ezért felmondták a szerződésüket.

A Fideszen belüli harcot jelzi, hogy az ingyenességet biztosító javaslat támogatása miatt Sasvári Szilárd, a párt frakcióvezető-helyettese és a várostervezési bizottság elnöke mindkét posztjáról lemondott, Juharos Róbertet, a jogi bizottság alelnökét visszahívták posztjáról.