Valér
2 °C
8 °C

Még mindig közlekednek lángoló buszok

2004.10.14. 07:11
Bemutatta a korábban tűzveszélyesnek minősített, de mára már átalakított IK-412 típusú buszokat a BKV, írja a Népszabadság. A hatvan típushibás buszból több mint harminc még mindig átalakítás nélkül közlekedik, igaz, ezeket minden reggel alaposan ellenőrzik. Az IK-412-esek közül két év alatt tizenkettő gyulladt ki.
IK-412
Több mint harminc tűzveszélyes, típushibás busz közlekedik még Budapesten. Körülbelül ugyanennyit már saját költségén átalakított a BKV, közölte Szirmay Tamás vezérigazgató-helyettes sajtótájékoztatón szerdán. Elmondta, a még átalakítatlan buszok minden reggel szigorú ellenőrzésen mennek át. Két év alatt tizenkét IK-412 gyulladt ki, további három tűzeset szintén az úgynevezett négyszázas buszcsalád tagjaival történt.

Az átalakítás buszonként kétmillió forintot emészt fel a vállalat költségvetéséből, összesen több százmillió forintba fog kerülni a BKV-nak. A tűzbiztonság érdekében szigetelési, hőterelési változásokat hajtanak végre a lángoló buszokon. A sofőrök alapos felkészítést kaptak busztűz estére.

Mint arról az Index is beszámolt, a gyártó, az Ikarusbus Rt. nem ismerte el felelősségét, amiért száztíz buszból az első - ötvendarabos - széria típushibákkal került az utakra. Szerintük a BKV mulasztotta el karbantartási kötelességét. A második hullámban küldött hatvan darab IK-412 már nem bizonyult gyúlékonynak. Szirmay közölte, a BKV jogi úton szerez érvényt igazának, az első tárgyalás 2005 elején várható.