Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Hőérzékelő kamerák a busztüzek ellen

2005.09.13. 14:00
Hőérzékelő kamerákkal fegyverkezik fel a BKV a busztüzek ellen, tudta meg az InfoRádió. Az utasokat megrázó trolikat különféle szigetelésekkel próbálják kevésbé "agresszívvé" tenni. A busztüzeket és áramütéseket érintő vizsgálat befejeződött: személyi felelősség nem állapítható meg.

A busztüzek elkerülése érdekében a BKV a napokban 6 hőérzékelő kamerát szerzett be, összesen 28 millió forint értékben. A kamerák tesztelése jelenleg is folyik. A tervek szerint az eszközöket szúrópróbaszerűen alkalmazzák majd a menetrendszerűen közlekedő járműveken.

"Most legalább megtudjuk, hol van meleg" - mondta az InfoRádió kérdésére Aba Botond. A kamera a túlhevült műanyagvezetékeket, vagy a szokatlan helyen előforduló forrósodást mutatja ki.

Lezárult az a vizsgálat, amelyet a sorozatos busztüzek és a trolibuszokon bekövetkezett áramütések miatt rendelt el a BKV vezérigazgatója. Aba Botond elmondta, személyi felelősséget nem állapítottak meg, a további balesetek elkerülésére viszont óvintézkedéseket vezetnek be.

A "rázós" trolibuszok kivizsgálása is befejeződött. A szakemberek megállapították, hogy az utasokat csak akkor érheti gyenge áramütés, amikor éppen a vizes, nedves földre lépnek leszálláskor. Ez - Aba Botond szerint - a 70 éve tervezett és 30 éve gyártott troliknál nem meglepő. A rázást megfelelő egyedi eszközökkel, feltehetően szigeteléssel küszöbölik majd ki.

A sofőröket ért áramütések a vizsgálat szerint a troli alján lógó földelővezeték leszakadása vagy fennakadása miatt következhettek be, mert ilyenkor a vezeték nem vezette el az üzem közben keletkező feszültséget. A BKV ezentúl a földelő-lánc még rendszeresebb ellenőrzését írja elő.