Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Trolivezetőket üt az áram: szabotázs vagy provokáció?

2005.08.23. 13:27
Az elmúlt három hétben három trolivezetőt ért áramütés. A BKV szerint előfordulhatnak ilyen esetek, Aba Botond mindenesetre gyorsreagálású vizsgálóbizottságot állít fel.

Szerdán eldőlhet, mit tesz a BKV járművezetőinek védelme érdekében. Az elmúlt hetekben háromszor ért áramütés trolivezetőket.

Aba Botond vezérigazgató szerint a trolik elavultak, és "jó lenne mihamarabb kicserélni őket". Az áramütés technikai részleteinek ismertetése közben a BKV-vezérbe fojtottuk a szót, mert minket a voltoknál és fázisoknál is jobban érdekelt, hogy mikortól érezhetik biztonságban magukat a trolivezetők. Aba szerint a járművek lecserélése nem megy egyik napról a másikra.

Szabotázs, provokáció, vagy érzékenység

Kiderült, hogy a trolikat naponta legalább egyszer, esős napokon pedig kétszer is "megmérik". Az áramütés mindig esőben történt. Az egész história azonban nem olyan veszélyes, ugyanakkor a troliveztőket ért áramütés korántsem "tréfadolog", mondta. Felvetettük, hogy nem szimulánsok-e a vezetők, amire Aba azt mondta, nem mondana ilyet rájuk, mert szereti a munkatársait.

Szereti, nem szereti, a BKV vezetőinek a fejében felmerült, hogy esetleg szabotázs vagy provokáció történt. Aba szerint gyanúra ad okot, hogy mostanáig nem történt áramütés, de az utóbbi időben többször is előfordult, ráadásul ezekről az esetkeről a média hamarabb értesült, mint a mentősök. "Zavarosak a körülmények" - tette hozzá.

Azt, hogy mi az igazság, a napokban egszségügyi vizsgálatok döntik majd el, mert elképzelhető az is, hogy csupán a trolivezetők voltak érzékenyebbek az átlagnál. A BKV a napokban vizsgálóbizottságot állít fel, amely a cégnél történt balesetekhez azonnal kiszáll.

A hétfőn áramütést szenvedett trolivezető hétfőn este saját felelősségére hazament, és kedden reggel munkára jelentkezett, árulta el Aba Botond.