Viola
-5 °C
-2 °C

KVI: károkozás a Citadellán

2005.08.04. 11:37
Egyre valószínűbb, hogy a Citadellát lezáró cég jogosulatlanul foglalja le az utat és szed 1200 forintos belépti díjat a Gellért-hegy tetején. A KVI már birtokháborítást, károkozást és gyors megoldást emleget, a rendőrség viszont nem intézkedhet polgári ügyekben. Most a Kft. nem ért semmit.

A gellérthegyi Citadella előtti útlezárás már hónapok óta akadályozza a kilátást kereső turistákat és érdeklődőket. A területet foglaló Mottone Holdings Kft. szerint ők egy kissé hosszú, de nagyon igényes kulturális fesztivált tartanak, ami egész nyáron tart.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) a napokban elérkezettnek látta az időt, hogy cselekedjen. "Még sajnos nem rendőrségi ügy, de felszólítottuk a Mottonét, hogy hagyják el a területet" - mondta Vereby-Csethe Balázs, a KVI jogi igazgatója. A vállalkozás ugyanis a KVI szerint egy nem létező megállapodásra hivatkozik.

Tavaly valóban készült egy eseti, elvi hozzájárulás, a cégnek azonban idén is tárgyalnia kellett volna tervezett programjáról. Ez nem történt meg. "Többször is felszólítottuk őket, hogy hagyják abba a károkozást, a birtokháborítást, és hagyják el a területet, de ezt nem tették meg, a szerződésükre hivatkozva. A Mottone Holdings Kft által hivatkozott szerződés azonban nem létezik" - mondta a jogi igazgató.

Polgári peres ügy

A további lépések még nem tisztázottak. A KVI jogi úton próbálja elbontatni a sorompókat. A BRFK-hoz még nem érkezett bejelentés vagy felkérés rendőri biztosításra, intézkedésre. "Ez egy polgári peres ügy, a rendőrségnek nincs hozzá köze" - mondták a rendőrség sajtóosztályán. Ha valaki belépőt szed, az lehet jogosulatlan, de nem bűncselekmény, érveltek.

A Mottone Holdings Kft. vezetőjét, Gaskó Gábort többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült elérnünk. A cég képviseletében Sült Tiborné azt mondta, hogy nem értenek semmit. Elmondása szerint a KVI nem kereste meg őket, nekik érvényes szerződésük van, aminek szerintük a szervezetnél is meg kell lennie. Ezért tovább működtetik a fesztivált. "Csak a sajtóból értresülünk az eseményekről, amiben sok a torzitás" - mondta a Sült Tiborné, hozzátéve, hogy nem tud mást mondani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!