Donát
-2 °C
12 °C

Demszky Gyurcsányt, Gyurcsány a fővárost dicsérte

2005.11.17. 13:30
A miniszterelnök elment a főváros szülinapjára, beszélt is, és majdnem pontosan megmondta, hogy hány éves Budapest.

Megállapodást akar a kormány és Budapest között Gyurcsány Ferenc - erről beszélt a kormányfő csütörtökön, a városegyesítés 132. évfordulóján, amiről eredetileg azt hitte, hogy valami kerekebb szám lesz, de végül nem lett az. Utóbb viszont elnézést kért a hibáért, és mint mondta, bóknak is felfogható, hogy fiatalítani akarta a fővárost, 130 évesre.

A miniszterelnök nem részletezte beszédében, hogy pontosan mire gondol, de legalább gondolkodásra késztette Demszky Gábort, aki tovább morfondírozva az ötleten, a Podmaniczky-programot ajánlotta fel kezdetnek, hogy abból szemezgessenek, és válasszanak ki olyan projekteket, amelyeket közösen megvalósíthat az állam és a fővárosi önkormányzat.

Egy mondat a hatalomváltásról


Tekintse meg képeinket!

Demszky ezután belezavarodott egy mondatba, amelynek a lényege talán az, hogy a kormány-Budapest megállapodás kormányzati ciklusoktól függetlenül biztosíthatja a metropolisz fejlődését. És valószínűleg arra is utalni akart, hogy ha netán kormányváltás lenne, akkor mégiscsak kapjon valami pénzt Budapest.

Gyurcsány egyébként végig dicsérte a fővárost, arra viszont kínosan vigyázott, hogy ki ne ejtse Demszky Gábor nevét a száján. Demszky viszont azt hangoztatta, hogy soha nem volt ilyen jó a rendszerváltás óta az önkormányzat és a kormány viszonya, és többször is kiemelte Gyurcsányt a beszédében. Ennyi hízelgés nem lehet a véletlen műve: Demszky ugyanis ezután pénzt kért a BKV-nak, hogy szanálják a cég óriási adósságállományát, illetve kapjanak több állami támogatást.

Díszpolgár lett Szepesi György és Törőcsik Mari
A Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén átadták a díszpolgári címeket és a Pro Urbe Budapest-díjakat. Díszpolgár lett Fischer Iván karmester, Kornai János közgazdász, Radnóti Miklósné Gyarmati Fanny irodalmár, Szepesi György sportkommentátor és Törőcsik Mari színművész. A Pro Urbe Budapest-díjat többek között Benkó Sándor, Nádas Péter és Vágó István kapta meg.

Mindkét politikus beszélt négyes metróról, amely már "kézzel fogható közelségbe" - de Dél-Budára még mindig nem - ért el, továbbá elmondták, hogy az Európai Unió második leggyorsabban fejlődő régiója Budapest és az agglomeráció, amin alighanem Pest megyét értették.

Szintén elhangzott, hogy Budapesten a legtisztább a levegő Közép-Kelet-Európa fővárosai között. Meg hogy itt a legjobb élni (meg talán Prágában) Közép-Kelet-Európában, továbbá, hogy jobb itt élni, mint Rómában vagy Milánóban, de ezek már nem kelet-európai városok az Index hivatalosan meg nem erősített információi szerint.

Mentegetőzés?

Majd Gyurcsány megemlítette, hogy ugyan Budapest nem lesz Európa kulturális fővárosa 2010-ben, de 2011-ben Európa igazi fővárosa lesz a metropolisz, mert ekkor lesz Magyarország az EU soros elnöke. Ehhez lelkesen csatlakozott Demszky is, aki a kulturális fővárosi programpontokból az óbudai gázgyár rehabilitációját említette, mint olyan projektet, amelyek mindeképpen megvalósítanak.


Klikk a képre!

Gyurcsány azt is elmondta, hogy nincs bűnös város, nem kell kiélezni a Budapest-vidék konfliktust. Az országnak szüksége van a fővárosra, Budapest nélkül nincs soha Magyarország, és buta, leegyszerűsítő politika lenne az ellentétek szítása.

Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője az Indexnek úgy kommentálta a két beszédet, hogy mindkét felszólaló politikus mentegetőzött. Gyurcsány azért, mert nem ítélték oda a kulturális fővárosi címet Budapestnek, Demszky pedig olyan programpontokat vett elő, amelyeknek a Podmaniczky-program szerint már teljesülniük kellett volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!