Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Polgári háború Erzsébetvárosban

2006.10.17. 12:01
Egyéni érdekektől vezérelt mutyipolitizálással vádolja az erzsébetvárosi KDNP-seket Deutsch-Für Tamás, aki a fideszes frakciót irányítja a hetedik kerületben. Itt is közösen indult a két párt, ám Deutsch szerint a bejutott tíz képviselő közül hatan puccszerűen alakították meg a KDNP képviselőcsoportját, megegyezve az egész ellenzék bizottsági helyeinek leosztásáról. Puskás Attila korábbi fideszes frakcióvezető szerint a posztosztozkodás Deutsch beleegyezésével történt.

Az eddigieknél sokkal jobban szerepelt az Erzsébetvárosban a Fidesz, amely most nem az MDF-fel, hanem a KDNP-vel indult közösen. Míg 2002-ben nyolcan jutottak be a testületbe a Fidesz-MDF színeiben, addig most tízen lettek képviselők a Fidesz-KDNP képviseletében. Erzsébetvárosban - miután csökkent a lakosságszám - két önkormányzati hellyel kevesebb volt a mostani választásokon.

Mutyipolitika

Deutsch-Für Tamás, erzsébetvárosi Fidesz-elnök szerint az övék lehetett volna a legnagyobb képviselőcsoport az Erzsébetvárosban, ám a KDNP puccszerűen létrehozta saját, hatfős képviselőcsoportját, és háttéregyezkedésbe kezdett Hunvald György szocialista polgármesterrel, hogy még a Fidesz frakció megalakulása előtt leosszák egymás közt a posztokat.

"Ez nem más, mint egyéni érdekektől vezérelt mutyipolitizálás" - fogalmazott Deutsch-Für Tamás. Szerinte az előzetes megegyezés arról szólt, hogy a testületbe került tíz képviselő együtt dönt arról, hogy egy vagy két frakció alakul, és ha kettő, abban az esetben frakciószövetség jön létre. Ehhez képest a megbeszélt időpont előtt létrejött a KDNP farkciója, állítja Deutsch-Für Tamás.

Családtag lett külső bizottsági tag

Deutsch állítja, négy tanácsnoki poszt közül hármat maguknak osztottak a KDNP-sek, az egyetlen bizottsági elnöki posztra rátették kezüket, a 12 bizottsági helyből négyet szántak a négytagúra zsugorodott Fidesz-frakció tagjainak. A négy külsős bizottsági helyből egyet se engedtek tovább Deutschéknak. A fideszes politikus kifogásolja azt is, hogy az egyik külsős bizottsági helyre az egyik KDNP-s színekben megválasztott képviselő édesanyja került.

Deutsch úgy véli, az erzsébetvárosi KDNP-seknek kevés közük van a kereszténydemokratákhoz, a politikus úgy tudja, közülük csak egyvalaki tagja a pártnak, állítja: nem Fidesz-FKDNP vita van, hanem a sértett fideszesek vívnak szintén fideszesekkel. A képviselőcsoportot most az Puskás Attila Sándor vezeti, aki az előző ciklusban a Fidesznél töltötte be ezt a posztot, de tagja a frakciónak Kecskés Gusztáv a Fidesz választókerületi elnöke is, aki a két párt közös polgármesterjelöltje is volt. Deutsch szerint a történteknek következményei lesznek, ami érintheti Kecskés Gusztáv választókerületi elnök pozícióját, de esély van arra is, hogy a névhasználati jogot megvonják a hatfős frakciótól.

Nem lesz szankció

Molnár Béla, a KDNP budapesti elnöke viszont úgy véli, semmi indok nincs szankcióra. Állítása szerint már több alkalommal is kezdeményezték a frakciószövetség létrehozását, erre azonban technikai okok miatt még nem kerülhetett sor.

Puskás Attila Sándor, a KDNP frakcióvezetője állítja, az ellenzéknek nyújtott ajánlatot, amely a betölthető tisztségeket tartalmazta, elfogadás előtt megmutatta Deutsch-Für Tamásnak is, aki rábólintott arra. Határozottan visszautasította, hogy háttértárgyalásokat folytattak volna a szocialista vezetéssel, leszögezte ő is, hogy már számos alkalommal kezdeményezték a frakciószövetség megalakítását, erre azonban technikai okok miatt mindeddig nem volt lehetőség. Puskás állítja, mind a hatan tagjai a KDNP-nek és a Fidesznek is, vagyis tévedés, hogy csupán egy tag volna kereszténydemokrata.