Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Elhalasztanák Gergényi fővárosi kitüntetését

2006.11.14. 15:19
Hónapokkal ezelőtt Pro Urbe díjra javasolták a budapesti rendőrfőkapitányt, aki pénteken kapná meg a kitüntetést. A fővárosi kereszténydemokraták a díj odaítélésének elhalasztását kérik a főpolgármestertől, amíg vizsgálatok nem tisztázzák Gergényi Péter szerepét az elmúlt másfél hónap eseményeiben. Demszky Gábor nem tartja magát jogosultnak a kérés teljesítésében.

A Fővárosi Közgyűlés hónapokkal ezelőtt döntött Gergényi Péter Pro Urbe díjáról, azóta azonban olyan események történtek, melyek indokolttá teszik a kitüntetés átadásának elhalasztását, írja közleményében a KDNP fővárosi frakciójának szóvivője.

Rétvári Bence szerint „Pro Urbe Budapest” díj adományozható a főváros érdekében végzett kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységért. Az október 23-án az Astoriánál történt rendőri intézkedések miatt több vizsgálat is folyamatban van a budapesti főkapitány vezette akció ellen, és a a főkapitány ellen is érkezett feljelentés, írja közleményében a kereszténydemokrata politikus, aki szerint ez a légkör és a függő jogi helyzet nem alkalmas arra, hogy a "díj átadásra kerüljön".

A díjat november 17-én adnák át, de Rétvári szerint csak ha a vizsgálatok véget érnek, és nem tárják fel Gergényi Péter felelősségét, akkor adhatják oda a díjat. Azt kérik Demszky Gábortól, halassza el a kitüntetés átadását. Gergényi Pétertől pedig azt kérik, hogy "bölcs belátást és józan önmérsékletet tanúsítva nyilatkozzon úgy, hogy a díjat csak a vizsgálatok lezárulta után veszi át, ha az őt nem marasztalja el", mert a KDNP szerint amíg a vizsgálat tart, addig "tevékenysége nem mondható megbecsülést kiváltónak, kiemelkedő eredményességűnek illetve maradandó értékűnek, csak vitatottnak". Gergényi a Pro Urbe mellett még egy díjat, a Budapest Közbiztonságáért díjat is megkapja.

Demszky Gábor szerint a kérdés a közgyűlés hatásköre, ezért Rétvárinak a frakciókat kell kérnie. Demszky szerint a kitüntetés nem csak Gergényinek, hanem az egész BRFK-nak szól.