Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Jogi eljárást terveznek a fokozódó légi forgalom miatt

2005.12.09. 16:30
Ferihegyi repülőtér forgalma 2005 májusátől elviselhetetlen mértékben megnőtt, a lakosságot sújtó zaj- és környezetterhelés miatt valamennyi magyarországi, európai, nemzetközi jogi és bírósági fórumon eljárást kezdeményez a Légtér Munkacsoport nevű civil szervezet.

A Ferihegyi reptér légterének megnövekedett forgalma miatt eljárást kezdeményez valamennyi magyarországi, európai, nemzetközi jogi és bírósági fórumon a Légtér Munkacsoport nevű civil szervezet. Ez áll a munkacsoport nyílt levelében, amit a Belügyminisztériumba, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumba is elküldött.

Be kellene tiltani az éjszakai repülést?

Porkoláb Mátyás, a magát politikamentesnek valló érdekképviseleti együttműködés vezetője az MTI-nek elmondta: az elmúlt fél évben fokozódott a lakosságot sújtó környezetterhelés mind a zaj, mind a károsanyag-kibocsátás tekintetében. Napi 20-25 tonna kerozin égésterméke kerül Budapest légterébe - tette hozzá.

Porkoláb Mátyás utalt arra, hogy az új légtérhasználati rendszer következményeként növekedett meg a Ferihegyi repülőtér forgalma. Véleménye szerint az emberek alapvető alkotmányos jogai sérültek az új repülési szisztéma bevezetésével. A munkacsoport követelései között szerepel a zajmonitor rendszer kiépítése Budapesten és az agglomeráció területén. A téma kapcsán megtartott pénteki sajtóbeszélgetésen többen felvetették, hogy be kellene tiltani a repülést Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között.

Óránként negyven gép

Horváth Zsolt, a GKM helyettes államtitkára szerint a kérdéskörben a jelenlegi jogszabályi rendszer hiányos. A helyettes államtitkár azonban kiemelte, hogy a gazdasági tárcánál 40 milliárd forint van előirányozva vidéki repterek fejlesztésére. Horváth Zsolt állítja, hogy a zajmonitor rendszer működik, az eszközök jól mérnek, hiszen hitelesített eszközökről van szó.

Az új légtérhasználati rendszer 2005. május 12-től van érvényben, aminek következtében tovább nőtt a Budapest Ferihegyi repülőtér légi kapacitása. A korábbi óránkénti huszonnégy le-, és felszállás negyvenre emelkedett.