Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Körvillamos Budán?

2007.01.23. 17:12
Néhány éven belül a Moszkva tértől a Normafáig érne a Fogaskerekű vonala a XII. kerületi önkormányzat tervei szerint. Erről, valamint a 4-es 6-os villamos Alkotás útra irányításáról, illetve a Böszörményi úton és a Márvány utcában sétálóutcák kialakításáról nemrég személyesen egyeztetett Pokorni Zoltán fideszes polgármester és Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes, értesült az Infó rádió.

A XII. kerület azt szeretné elérni, hogy a Fogaskerekű mindkét irányban egy-egy megállóval hosszabb legyen, azaz a Moszkva tértől a Normafáig közlekedjen, mondta Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere az Infó rádiónak. Pokorni hozzátette: Ennek érdekében jelentős műszaki átalakításra van szükség, magának a pályának a korszerűsítése és a bővítése becslés szerint 3 és fél 4 milliárd forintba kerül, az új szerelvények megvétele pedig 4-4,5 milliárd forint lenne.

Sétálóutcák


Pokorni Zoltán szerint ezek nagyon nagy összegek a kerületi költségvetéshez képest, ezért csak a fővárossal és a BKV-val közösen lehet megvalósítani a beruházást. Forrásként az úgynevezett svájci alapot nevezte meg, amit ilyen jellegű beruházásokra lehet igénybe venni.

A polgármester azt nyilatkozta, hogy Hagyó Miklós városüzemeltetési főpolgármester-helyettessel megkezdték a tárgyalást az ügyben, amelyen szó esett még a 4-es 6-os villamos Alkotás útra irányításáról és a Böszörményi úton és a Márvány utcában sétálóutcák kialakításáról is.

Körvillamos Budán?

A villamos esetében egy régi elképzelést szeretnének valóra váltani azzal, hogy a járat a Moszkva térről az Alkotás útra fordulva a Móricz Zsigmond körtérnél elérné az indulási pontját és egyfajta körvillamosként közlekedne a Nagykörúton és a Budai körúton. (A Moszkva térig vezetést a Városi és Elővárosi Közelekedési Egyesület is javasolta már korábban.)

A Márvány utcát teljesen sétáló utcává, a Böszörményi utat pedig a Ráday utcához hasonlóvá alakítanák, ahova a villamosok és a buszok behajthatnának, de az átmenő forgalom többi részét kitiltanák. Pokorni Zoltán közölte, hogy a fejlesztések ügyében hamarosan találkozik a BKV új vezetésével.

Az InfoRádió megkereste Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, aki elmondta, hogy személyesen egyeztetett a tervekről Pokorni Zoltánnal, és a Városházán megvizsgálják, hogy milyen lehetőség van az elképzelések megvalósítására.