Mátyás
-6 °C
1 °C

Össztűz Budapest SZDSZ-es átszabására

2005.01.07. 16:18
Azzal mindenki egytetért, hogy az önkormányzati rendszer a fővárosban nem működik. Budapest megcsonkítását javasló szabad demokrata kezdeményezést ugyanakkor a Fidesz és a várost vezető koalíció MSZP-s vezetője is bírálja.
Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője szerint a jelenlegi kétszintű önkormányzati rendszer (amely a kerületekből és a fővárosi önkormányzatból áll) belátható időn belül ellehetetleníti a főváros napi működőképességét. A regionális fejlesztés, az EU-pályázati források megszerzésének igénye is azt indokolja, hogy a várospolitikusok megállapodjanak egy olyan minimumban, ami valamit javít a jelenlegi helyzeten. Az SZDSZ-es Horn Gábor vetette fel, hogy válasszák le Budapestről azokat a kerületeket, amelyek 1950-től részei a fővárosnak. A koncepció részleteit Demszky Gábor főpolgármester ismertette az Indexszel. Bővebben > > >

Nevetségessé válunk

Bőhm András hatáskör-átrendezést sürget, hogy a Budapest egységét, arculatát meghatározó ügyekben központi döntési lehetőség legyen. Enélkül ugyanis "nevetségessé válunk" egész Európában, mert egyetlen fejlesztés sem valósulhat meg, mivel minden ügynek több "gazdája van".

A felvetésre Gy. Németh Erzsébet szocialista frakcióvezető azt mondta, "csak olyasvalaki" javasolhatja azt, hogy kerületek leválasztásával 700 ezer embert "kiebrudaljanak" Budapestről, aki nem ismeri a fővárost, "fogalma sincs annak működéséről", és arról sem tud, hogy az itt élők szeretik városukat, "s nem kívánnak innét eltávozni". A szocialisták azzal egyetértenek, hogy Budapestet még inkább egységesíteni kellene. Ezt azonban a kerületek és a fővárosi önkormányzat közötti feladat- és hatáskör-átrendezéssel, és nem Budapest "szétszabdalásával" kell megoldani.

Hihetetlen felelőtlenség

Gy. Németh Erzsébet "hihetetlen felelőtlenségnek tartja azt, hogy egy ilyen kiforratlan ötlettel rémisztgetik az embereket".

Wintermantel Zsolt a fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettes, országgyűlési képviselő közölte, hogy a Demszky Gábor és a Tiba Zsolt főjegyző által 1994-ben kierőszakolt önkormányzati törvénymódosítással jött létre Budapesten a kétszintű önkormányzati rendszer. "Érthetetlen, hogy miért most döbbent rá az SZDSZ arra, hogy működésképtelen ez a kétszintű önkormányzatiság." A fideszes politikus szerint ez a kidolgozatlan, "komolytalan" SZDSZ-felvetés azt a célt szolgálja, hogy (...) "áttematizálják" a budapesti közéletet, eltereljék a figyelmet az olyan ügyekről, mint a drasztikus díjemelés. Wintermantel Zsolt hangsúlyozta, "nemcsak Budapest méretével, a kerületek számával van gond, hanem a kerületekkel való együttműködésre képtelen fővárosi vezetéssel, Demszky Gáborral az élen".

A képviselő érdekesnek tartja az SZDSZ "politikai nyilatkozatjellegű" felvetését amiatt is, hogy korábban Demszky Gábor volt az, aki minden erővel ellene volt azoknak a kerületi önállósodási szándékoknak, amelyeket például Újpest és Csepel szorgalmazott.