Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Befagyott Demszky és a fővárosi képviselők fizetése

2005.01.04. 13:15
Nem emelheti a főpolgármester fizetésétt idén sem a fővárosi közgyűlés, tudta meg az InfoRádió. Budapesten ugyanis már 2001-ben magasabb volt az illetményalap, mint amekkorát a 2005-ös költségvetési törvény meghatároz.

Sok önkormányzattal és a parlamenti képviselőkkel ellentétben Budapesten nem emelkedhet januártól a főpolgármester és a városatyák keresete. Az emelés alapjául szolgáló köztisztviselői illetményalap ugyanis a fővárosi önkormányzat esetében már évek óta túl magas, ezért "be kell várni", míg a többi testület utoléri Budapestet.

Január elsejétől 33 ezer forintról 35 ezer forintra nőtt a köztisztviselői illetményalap, így hat százalékkal emelkedett a parlamenti képviselők és az önkormányzati tisztségviselők többségének fizetése.

Évek óta többet keresnek

A Fővárosi Önkormányzatnál azonban az illetményalap 2001 óta 40 ezer 700 forint. Ez volt ugyanis az utolsó év, amikor az önkormányzatok saját maguk számára állapíthatták meg ezt az összeget, 2002-től azonban az állami költségvetésben központilag határozzák meg a köztisztviselői illetményalap nagyságát.

Az InfoRádió városházi forrásokból úgy értesült, hogy korábban Budapesten azért emelték meg jobban az illetményalapot, mert így ellensúlyozták a központi szerveknél, minisztériumoknál adott többletjövedelmeket.

Amelyik önkormányzatnál nagyobb ez az összeg, ott addig befagyasztják a béreket, amíg a helyi és a központi illetményalap nagysága egyenlő nem lesz. Így járt a főváros és több kerületi önkormányzat is.

Ki mennyit keres jövőre?

A jogszabály szerint a főpolgármester fizetése az illetményalap 16 és félszerese, azaz bruttó 671 ezer forint. Mivel a fővárosi 40 ezer 700 forintos és a központi 35 ezer forintos illetményalap összege még távol áll egymástól, szakértők szerint Demszky Gábor a ciklus végéig nem számolhat fizetésemeléssel. Ugyanígy járnak helyettesei is, akiknek a főpolgármesteri kereset 90 százaléka jár, és a közgyűlési városatyák is, akik a vezetői fizetés 23 százalékát kapják.

Mint arról az Index korábban beszámolt, a köztisztviselők fizetése - az illetményalappal azonos módon - hat százalékkal emelkedik jövőre. Ez alapján a parlamenti képviselők alapfizetése bruttó 198 ezer forintos alapfizetése is 210 ezer forintra ugrik. A közjogi méltóságok (köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, a miniszterelnök, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint a legfőbb ügyész) javadalmazása bruttó 1 287 000 forintról megközelítőleg 1 364 000 forintra nőtt.

A miniszteri fizetés a tavalyi 1 106 800 forintról 1 173 200 forintra emelkedett, míg a politikai államtitkárok 858 000 forintos fizetése 909 480 forintra változott.