Valér
-1 °C
0 °C

Nem vizsgálták Demszky vagyonát

2004.09.08. 17:41
Nem tárgyalta Demszky Gábor vagyonnyilatkozatát a főváros illetékes bizottsága. A szocialista és SZDSZ-es képviselők szerint tisztázatlan a vizsgálat ügyrendje. Az előterjesztést a vagyonnyilatkozati bizottság fideszes elnöke is előkészítetlennek tartja.
Nem tárgyalt Demszky Gábor vagyonnyilatkozatáról a Fővárosi Közgyűlés Vagyonnyilatkozat-ellenőrző és Összeférhetetlenséget Vizsgáló Bizottsága. A bizottságban többségben lévő MSZP-SZDSZ-képviselők az ülést előkészítetlennek tartva, hiányolták a konkrét kifogásokat a beadványokból.

Újratárgyalják Demszky
összeférhetetlenségi ügyét
Eljárási okból a Fővárosi Közgyűlésnek szeptember végi ülésén meg kell ismételnie azt a múlt havi döntéshozatali eljárást, amit a főpolgármester összeférhetetlenségéről hozott. A fővárosi közigazgatási hivatal megvizsgálta a közgyűlés azon határozatát, amelyben kimondták, hogy nincs összeférhetetlenség Demszky Gábor főpolgármesteri és európai parlamenti tisztsége között.
A kifogás azért érte az eljárást, mert a közgyűlésnek mint döntéshozó szervnek egy háromfős bizottság javaslata alapján kell ezzel a kérdéssel foglalkoznia, ehelyett augusztus 31-én képviselői kezdeményezésre vette napirendjére a témát. Szeptember végén ezért háromfős bizottságot választanak, amely újra javaslatot tesz. (MTI)
Nem tudták, hogy vizsgálják

A testület a több mint egyórás vita során túlnyomórészt ügyrendi kérdésekkel foglalkozott, és a napirendjét is csak háromnegyed óra múlva tudta elfogadni. Danielisz Béla (MSZP) és Bőhm András (SZDSZ) indítványára többségi szavazással döntöttek arról, hogy csak azután foglalkoznak bármilyen panasszal, ha a bizottság elnöke a következő ülésre javaslatot tesz arra, hogy milyen eljárási-ügyrendi szabályok alapján zajlik majd egy adott vagyonnyilatkozat vizsgálata.

A politikusok szerint mivel nincs tárgyalható előterjesztés a bizottság előtt, nincs ok arra sem, hogy a főpolgármester vagyonnyilatkozatával összefüggésben megfogalmazott kérdésekkel foglalkozzanak.

Ellentmondásos nyilatkozat

Ughy Attila, a bizottság fideszes elnöke maga is érzékelt hiányosságokat abban a beadványban, amit egy állampolgár nyújtott be, ezért kiegészítést kért. A fideszes politikusnál frakcióvezetője, Kupper András egy nappal korábban levélben kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást Demszky Gáborral szemben. Kupper indoklása szerint sajtó híradásai alapján a főpolgármester vagyonnyilatkozatában "számos fogalmi és tartalmi ellentmondás lehetséges".

Példaként a kereszténydemokrata Deák András azt hozta fel, hogy a főpolgármester januári hivatalos bevallásához képest júliusi önbevallásában már nem szerepelt négy eltartott gyermeke. Juharos Róbert fideszes képviselő szerint már az is ok lenne a vagyonnyilatkozati eljárásra, hogy Demszky januárban elmulasztotta beadni hozzátartozói vagyonnyilatkozatát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!