Valér
2 °C
8 °C

Metróépítés a Thököly út alatt

2005.09.05. 14:27
Mélyvezetésű lesz a 4-es metró a Thököly út alatt, így elhárult az akadály a főút leaszfaltozása elől. Bicikliúton és buszsáv kialakításán is gondolkodnak az illetékesek.

A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén kiderült, hogy bár még végleges döntés nem született róla, de mélyvezetésű lesz a négyes metró a Thököly út alatt, a Baross tértől (Keleti pályaudvartól) a Bosnyák térig. Ez az olcsóbb megoldás - mondta el Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal illetékese az Indexnek. Így ugyanis a fúrópajzs, amely Dél-Budáról indul, a Keletitől folytatja az alagút kialakítását, és nem kell felbontani a Thököly út burkolatát. Így viszont érdemes mielőbb megkezdeni az útfelújítást ezen a szakaszon. (Mint ismeretes, az újonnan beszerzett Volvo-buszokat igencsak megviseli ez az útszakasz, amelynek macskakövei hosszú évek óta okoznak károkat az autósoknak is.)

A Thököly út leaszfaltozásakor az illetékesek megvizsgálják a buszsávok kialakításának lehetőségeit is, akárcsak azt, hogy lehet-e kerékpárutat csinálni itt. A villamossíneket viszont majdnem biztosan felszedik, hiszen a metróval párhuzamosan még egy kötöttpályás közlekedési eszközre nem lesz szükség a szakértők szerint.

Infobox és park a Madách téren

Ugyancsak elhangzott a kabinetülésen, hogy a Városháza Madách téri frontján lebontott bazársor helyén a tervezettnél több hónappal korábban, akár már idén októberben megnyílhat az új parkosított terület. Egy úgynevezett Infoboxot is ki akarnak itt alakítani, ami kiállítási térként és színpadként egyaránt funkcionálhat a jövőben. Egy építészeti kiállítást máris terveznek a helyszínre, de lehet, hogy már az őszi fesztivál bizonyos programjai is helyet kaphatnak a területen.

A főpolgármesteri kabinet elvetette Schiffer János főpolgármester-helyettes javaslatát az idegenforgalmi adó egyszázalékos emeléséről. A javaslat szerint a többletbevételt turisztikai promócióra fordítaná a főváros. A kabinet úgy ítélte meg, hogy további frakcióvezetői szintű egyeztetésre van szükség az ügyben, ami a szállodai szobák árát növelné (az adót nem a vállalkozások, hanem a vendégek fizetik ugyanis, ezt az összeget a szállásadók beépítik a szobák árába). Az átlagos szállodai ár Budapesten 17 ezer forint éjszakánként, így 170 forinttal kellett volna többet fizetnie a turistáknak. A kabinetértekezleten elhangzott, hogy mivel idén ugrásszerűen megnőtt a turisták száma a fővárosban, egyébként is többletbevételre számítanak idegenforgalmi adóból.

Újabb forgalomterelés a Baross téren
Folytatódik a 4-es metró építésének előkészítése a Baross téren. Az építkezés miatt szeptember 6-tól újra megváltozik a forgalmi rend a Kerepesi úton. A tervek szerint zajlik a 2-es metró új kijáratának építése a Baross téren. A metrókijárat építésével egy időben új aluljáró is készül. Az új aluljáró egy része a Kerepesi út alá kerül, így a jelenleg használatban lévő útpályát részben fel kell bontani. Ezért a Kerepesi úton a városközpontba tartó forgalmat kedden reggeltől elterelik. Az erre közlekedők az eddigi munkaterületen ideiglenesen kialakított útpályán folytathatják majd útjukat (két sávban). A városközpontból kifelé tartók az eddig megszokottakhoz képest kis módosítással közlekedhetnek majd. Az építkezések előrehaladtával várhatóan október közepén lesz szükség újabb terelésre.

A csepeli gerincút építése több mint egy évtizede húzódik Budapesten, és most újabb akadályok tornyosulnak a beruházók elé. Egyes csepeliek ugyanis korábban nem fogadták el a Fővárosi Önkormányzat ajánlatát, majd a közigazgatási hivatal által megállapított 15 százalékkal magasabb összeget sem. Most ezért a fővárosi főjegyzőt és az értékbecslőt újabb egyeztetésre kérte fel a főpolgármesteri kabinet. A megegyezés fontos az új csepeli, központi szennyvíztisztító megépítése miatt is, nemcsak a XXI. kerület közlekedési helyzetét javítaná. A beruházás előkészítésekor 60 tulajdonossal megegyezett az önkormányzat, 40 ingatlan esetében azonban kisajátítási eljárást indítottak. Időközben négyre csökkent azoknak a száma, akik még a közigazgatási hivatal által kirendelt szakértő magasabb ajánlatát sem fogadják el.

A kabinet döntött még arról is, hogy elcseréli a főváros a IX. kerületi Táblás u. 37. szám alatti épületét a Dózsa György út 74. számú épületre. A Táblás utcában jelenleg egy hajléktalanszálló működik, a Dózsa György úti ingatlant a Táblás utcai ház tulajdonosának, egy cégnek adnák át ezért cserébe. A főváros korábban 1 forintos jelképes bérleti díjért jutott hozzá a Táblás utcai épülethez, a cégnek ez a felajánlása azonban lejárt. Most tehát költöztetni kéne a szállót, ami általában lakossági tiltakozáshoz vezetne, ezért döntött a kabinet úgy, hogy inkább maradjon a IX. kerületi létesítmény a helyén. És a tulajdonjogot cseréljék inkább.

A főváros által felajánlott ingatlan egyébként egy kihasználatlan kórházépület, amelynek felújítása és szociális célokra való átalakítása a szakértők szerint 1,5 milliárd forintba kerülne.