Klaudia
-4 °C
2 °C

Kormánypárti mentőöv a kegyvesztett fideszesnek

2005.02.24. 13:27
A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén visszavonta "a telefonfülkés" rendeletét, amely elengedte volna a telefonfülkéken elhelyezett reklámok utáni közterület-használati díjat. A rendelet elfogadása miatt távoznia kellett a városképvédelmi bizottság fideszes elnökének, illetve az ellenzéki képviselőcsoport visszahívta tisztségéből Juharos Róbertet, a jogi bizottság elnökét. Ez utóbbit azonban nem hagyta jóvá a közgyűlés kormánypárti többsége, igaz vélhetően délután már áldásukat adják arra, hogy a testületet Ughy Attila irányítsa a jövőben.

Visszavonta a telefonfülkés hirdetési szabályozásról hozott rendelet-módosítását csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés; a testület egyúttal felkérte a főpolgármestert, hogy 60 napon belül terjesszen elő egy új szabályozási javaslatot.

Egy ellenszavazattal

A korábbi - helyszíni kiosztással, főjegyzői ellenjegyzés nélkül elfogadott - döntés visszavonását a MIÉP-esek és a közülük kivált egyetlen független képviselő kivételével minden frakció megszavazta. A rendelettel elengedték volna a telefonfülkéken elhelyezett reklámok után közterület-használati díjat, a taxi drosztokon is reklámhelyekkel rendelkező Mediacontact Kft-nek.

A döntést követően a Fidesz fővárosi képviselőcsoportja megvonta a bizalmat Juharos Róberttől, és visszahívta őt a jogi bizottság éléről. Az Indexnek adott interjújában Kupper András azt mondta, hogy Juharos kért maga ellen bizalmi szavazást, későbbi nyilatkozatában a politikus ezt úgy módosította, hogy ő kérte frakciótársait az állásfoglalásra. Kupper szerint Juharos azt a jogi bizottságot irányítja, amely elviekben támogatta, hogy elengedjék a Mediacontact közterület-használati díját.

Jóváhagyott helycserék
A közgyűlés egyhangúlag megszavazta, hogy Endrédy István (MKDSZ) váltsa a városképvédelmi bizottság élén Sasvári Szilárdot. Kormánypárti javaslatra a közgyűlés megválasztotta a szociális bizottság tagjának Geberle Erzsébetet, az egészségügyi bizottságba pedig Hardi Róbertet. A két szabad demokrata politikus várhatóan márciusban átveszi majd a főpolgármester-helyettessé választott Ikvai-Szabó Imrétől e két bizottság vezetését. A minimálisan szükségesnél eggyel kevesebb szavazat miatt a közgyűlés nem járult hozzá ahhoz, hogy az új főpolgármester-helyettes stábjába három politikai tanácsadót felvegyenek, kibővítve ezzel 53-ra az ilyen jellegű munkát végzők számát az idén várhatóan 1 790 főre bővülő Főpolgármesteri Hivatalban. Az elnöklő Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes a vita lezárásaként közölte, hogy márciusban szavaznak újra ez ügyben.

Juharos viszont az Indexnek azt állította, semmi köze a rendelethez, sőt a testület utólag szintén törvénytelennek minősítette a határozatot. A közgyűlés csütörtökön döntött a bizottsági helyek újraosztásáról és nem hagyta jóvá Juharos visszahívását.

Bőhm: csúnya dolog volt

Böhm Andárs, az SZDSZ frakcióvezetője az Indexnek azt mondta, "csúnya dolog" volt a részükről, hogy elutasították a fideszes javaslatot, mivel a bizottsági helyek betöltéséről a képviselőcsoportok hivatottak dönteni. Bőhm szerint ugyanakkor jelezni próbálták, hogy Juharos a fülke-rendelet ügyében nem hibázott, azaz mondvacsinált ürüggyel próbálják "kicsinálni". Bőhm András ugyanakkor megjegyezte, ha délután újra beterjesztik Juharos visszahívását, azt bizonyosan megfogják szavazni.

Arra a felvetésre, miért szavazták meg a rendelet visszavonását, amikor ők is megszavazták egy hónappal ezelőtt a díj elengedést, azt mondta, egy, a közgyűlés előtt benyújtott előterjesztésről volt szó, s miután a szakbizottság nyújtotta be az anyagot nem kételkedett annak szakmaiságában. Utólag viszont a jogi bizottság is törvénytelennek tartotta a határozatot, így a frakciók közösen terjesztették elő a visszavonást.

Szintén a fülke-rendelet miatt kellett lemondania valamennyi posztjáról Sasvári Szilárdnak, aki előterjesztője volt a most visszavont, eredeti határozatnak. Sasvári távozott mind a városképvédelmi bizottság éléről, mind pedig frakcióvezető-helyettesi posztjáról. Bár sajtóhírek szerint a fideszes "leszámolás" mögött Simicska Lajos, a párt egykori gazdasági igazgatója állt, mint a reklámpiacon érdekelt és a Mediacontacttal konkuráló vállalkozó, a párt vezetői ezt tagadták.

Kupper ajándékai
Kupper András a közgyűlésen napirend előtt arról beszélt, hogy ha a holokauszt áldozatairól megemlékezett egy hónappal ezelőtt a közgyűlés, akkor illik megemlékezni a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról is. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője felidézte, hogy általános tiltakozást váltott ki, amikor Budapest felszabadulása ellen emelte fel a szavát, jelezve sokak szerint 1945-ben nem felszabadult Budapest, hanem megszállták a várost. Kupper most szavai alátámasztására két nyolcadikos és két negyedikes gimnáziumi történelemkönyvet ajándékozott Bőhm András szabad demokrata, és Gy. Németh Erzsébet szocialista frakcióvezetőnek. Gy. Németh visszaadta az ajándékot, jelezve gimnazista korú gyermekeinek is megvannak a könyvek, amelyek megszállást emlegetnek a szovjet csapatok bevonulásáról, nem pedig felszabadulást. Kupper az Indexnek elmondta, az egyik könyv érdekessége, hogy egy szabad demokrata képviselő a szerzője.