Hétfőn visszavonhatják a fülkereklám-rendeletet

2005.02.21. 19:41
Kivételes eljárásnak minősítette a fővárosi önkormányzat jogi bizottsága a fülkereklám-rendeletről hozott januári döntést. Bár a testület szerint nem történt jogsértés, mégis a rendelet visszavonását javasolták. A főpolgármesternek hatvan napja van a kártalanítási rendelet beterjesztésére.

Visszavonatná a közgyűlésen hétfőn a fővárosi önkormányzat jogi bizottsága a telefonfülkés hirdetési szabályozásról szóló januári rendelet-módosítást. A testület kormánypárti többsége elutasította azt a megközelítést, miszerint januárban jogsértően szabályozták volna ezt a kérdést.

Szerintük kivételes eljárásnak tekinthető az a döntés, amit egy helyszíni indítvány alapján hoztak, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy a telefonfülkék oldalán elhelyezett reklámokért ne kelljen közterület-használati díjat fizetni, ha a hirdetési felület 10 centiméternél kevesebbel haladja meg a fülke szélét.

Kártalanítást várnak

A több szakértő szerint is jogsértő határozat miatt a Fidesz visszahívta posztjáról a jogi bizottság alelnökét, Juharos Róbertet. A városképvédelmi bizottság fideszes elnöke, egyben a párt fővárosi frakcióvezető-helyettese, Sasvári Szilárd önként mondott le posztjairól.

A jogi bizottság hétfőn indítványozta, hogy a főpolgármester 60 napon belül terjesszen elő egy szabályozási javaslatot a telefonfülkék szélénél nagyobb hirdetőfelületekről és a fővárost megillető kártalanítási kérdésekről.

Egy alkotmánybírósági határozat szerint a telefonfülkék közterület-használatáért nem jár térítés az önkormányzatoknak. A 10 centiméteres határt még 1995-ben fogadta el a közgyűlés az építményhez tartozó területként. Az ülésen részt vevő MDF-es, illetve független képviselő nem szavazta meg a döntéseket.  • Tippek
  • Hírek