Szilvia
5 °C
16 °C

Letakarta a Fidesz a csepeli galvániszapot

2007.02.11. 15:56
A további szennyeződések időleges megakadályozása érdekében hatszáz négyzetméternyi nylonnal takarta le a Fidesz csepeli szervezete a volt gyártelep területén szakszerűtlenül tárolt veszélyes hulladékot. Illés Zoltán a párt szakpolitikusa felszólította Persányi Miklós minisztert, oldja meg a problémát, vagy mondjon le.

Továbbra is megoldatlan a csepeli galvániszap elszállítása és a környék környezeti kárelhárítása. Amint arról az Index beszámolt, 2003. óta lezáratlan hordókban, kiszakadt nylon zsákokban, illetve mára szétrohadt acéltartályokban 1200 tonna galvániszapot tárolnak az egykori Csepelművek területén.

Mindent szennyez a méreg


Galéria

A városrésznek nincsen pénze a kárelhárításra, a környezetvédelmi tárca pedig azt állítja, a szennyezés elhárítása a hulladékot lerakó Friz Kft. feladata volna, állami pénzen csak akkor történhet beavatkozás, ha közvetlen katasztrófahelyzet alakul ki, vagy ha befejeződik a cég felszámolása. A társaság felszámolását végző cég szerint a kft. fizetésképtelen és nincs olyan jogszabály, amely kimondaná, a tárcának meg kellene várnia a felszámolás végét. A tárca viszont köti az ebet a karóhoz, a szennyezőanyag pedig közben a talajt, a talajvizet és a Dunát is szennyezi.

Szépségtapasz

Vasárnap a Fidesz csepeli szervezete jelképes akcióval hívta fel a problémára ismételten a figyelmet. A letakaratlan veszélyes-hulladékot hatszáz négyzetméteres nylonnal fedték le, amivel reményeik szerint ideig óráig legalább elejét vehetik a méreg további terjedésének. Az akcióban résztvevő aktivisták cipőjére szemeteszsákot húztak, arcuk elé maszkot kaptak. Illés Zoltán a Fidesz szakpolitikusa az akciót megelőző tájékoztatóján felszólította Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert, hogy oldja meg a katasztrófahelyzetet, azaz szállíttassa el a hulladékot és ezzel akadályozza meg a katasztrófát.

Illés szerint ugyanis a csepeli önkormányzat által megrendelt szakvélemény világosan kimondja, hogy katasztrófahelyzet van, hiszen a talajnak már hatvan centis rétege szennyezett. Illés Zoltán rámutatott: Persányi két dolgot tehet, vagy megoldja a problémát, vagy alkalmatlansága okán lemond posztjáról.

Visszautasított bírálat

Németh Szilárd csepeli Fidesz-elnök ismételten Csepel vezetését bírálta, amiért a szennyezőanyag még mindig a városrészben van. Németh emlékeztetett: először 2004-ben hívta fel a figyelmet a problémára egy lakossági panasz nyomán.

Mint mondta, első sajtótájékoztatója óta annyi történt csupán, hogy a csődben lévő Friz Kft.-re félmilliárdos környezetvédelmi bírságot szabtak ki, ami nyilvánvaló módon behajthatatlan. Németh szerint négy éve tud Csepel vezetése a problémáról mégsem tett semmilyen érdemi lépést. Tóth Mihály Csepel polgármestere viszont a Népszabadság szombati számában visszautasította, hogy tétlenül nézné a helyzetet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?