Jenő
-2 °C
6 °C

Egyelőre nincs tumultus a Hungária körúton

2008.03.18. 07:49
Keddre sajátos demonstrációt jelentett be egy most szerveződő fuvarozókat tömörítő érdekvédelmi szervezet. Reggel hattól este hatig folyamatosan közlekednek majd a Hungária körúton, sőt, ha elég sokan lesznek, akkor a Kerepesi úton is. Akciójukkal várhatóan nagy dugót okoznak az egyébként is zsúfolt utakon.

Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft. a hétfői demonstráció után keddre forgalomlassító tüntetésfélét jelentett be Budapestre a Hungária körútra és megfelelő létszám esetén a Kerepesi útra. Hivatalosan nem tüntetnek (a rendőrségen például nem kellett bejelenteni), csak közlekednek, szimpatizánsaik fel-alá vonulnak reggel hattól este hatig nagy járműveikkel - céljuk a megemelt fővárosi behajtási díj megtorpedózása.

Az Index munkatársa egyelőre nem tudott a szokásosnál kirívóbb kamionforgalomról beszámolni. A Fővinform reggel hét órakor arról tájékoztatta az Infó rádiót, hogy a teherautók nem okoznak fennakadást, a Hungária körúton és a Lágymányosi hídon kisebb a forgalom, mint egy átlagos reggelen.

Négy teherautó jut harminc személyautóra - az www.utv.hu képe reggel nyolckor a Róbert Károly körútról

Ezt megerősítette az Indexnek Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóreferense is is: szerinte egy átlagos napon amúgyis több ezer kamion halad át a Hungárián, pillanatnyilag pedig nem érzékelhető különösebb forgalomnövekedés a környéken. A rendőrség ettől függetlenül szemmel tartja a furcsa demonstrációt, ellenőrzik például, hogy a 12 tonnánál nehezebb járművek ne hajthassanak be a számukra tiltott utcákba.

"Bízunk benne, hogy nem lesz a szokásosnál nagyobb káosz a körúton, feltehetőleg a közlekedők egy része elővigyázatosságból el is kerüli majd a Hungária utat. Ezzel persze megnő majd a környező utak terheltsége, de ez az esetek többségében így szokott lenni, például a Thököly út lezárása a Keletinél sem okozott eddig a várt szintű forgalmi dugót" - tette hozzá Kormos Endre.

Hétfői képek az Ötvenhatosok teréről

A szervezők hétfői bejelentése szerint akár ezer kamion és teherautó is részt vehet a mai tiltakozó menetben, feltehetőleg ennyien nem lesznek, egy bolyban pedig nem is tudnának haladni, ahhoz hogy egy konvojba felfejlődjenek, egy repülőtérnyi nyílt területre lenne szükség, egy forgalmas főútvonalon erre nincs igazából lehetőség.

A fuvarozók azért tiltakoznak, mert a főváros jelentősen megnehezítette közlekedésüket Budapesten. Tízszeresére emelte a teherautók behajtási engedélyének az árát, és rendszámonként kell megváltani az engedélyeket, míg eddig elég volt a cég nevére szerződni. Csupán a Hungária körút és a Kerepesi út maradt engedély nélkül használható útvonal.

Klinka László, az akciót szervező Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft. részéről azt mondta, hogy szervezetüket már kétszázan támogatták aláírásukkal. Amint lehet, a kft kht-vá alakul, és akkor már valóban érdekvédelmi szervként léphet fel. Klinka szerint a többi fuvarozó érdekvédő szervezetek "semmit sem érnek". A csoport hétfői, Ötvenhatosok terére szervezett akciójához körülbelül száz fuvarozó csatlakozott járművével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?