Oszkár
20 °C
29 °C

Újbudai nagykoalíció egy ingatlanvásárlási ügyben

2008.07.16. 13:22
Támogatja a Fidesz XI. kerületi frakciója Molnár Gyula szocialista polgármester azon javaslatát, hogy Újbuda éljen elővásárlási jogával és vegye meg a Tétényi úti bevásárlóközpontot.

Kupper András, a kerületi Fidesz-frakció vezetője szerdai sajtótájékoztatón közölte, hogy a bevásárlóközpont területe egyike azoknak az ingatlanoknak, amelyeket a Fővárosi Közgyűlés kártérítésként átadott a Bogdáni úti buszpályaudvar tulajdonosának, hogy az óbudai pályaudvar a jelenlegi helyén maradhasson.

Kupper András kiemelte: mivel a XI. kerületben egyenlő arányban vannak az ellenzéki és a nem ellenzéki - MSZP-s és SZDSZ-es - képviselők, a Fidesz egyetértése nélkül a kerület nem tudná megvásárolni az ingatlant.

Annak ellenére, hogy Molnár Gyula, Újbuda szocialista polgármestere javaslatot tett az ingatlan megvásárlására, a kerület SZDSZ-es alpolgármestere, Lakos Imre és Wieszt János kerületi MSZP-s képviselő megszavazta a Fővárosi Közgyűlésben a buszpályaudvar és a bevásárlóközpont területcseréjét - mutatott rá.

Ha nem veszik meg, kár érheti az önkormányzatot

A szerdai sajtótájékoztatón György István, a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságának elnöke azt mondta: több olyan körülmény is övezi a Bogdáni úti buszpályaudvarral kapcsolatos területcserét, amellyel kár érheti az önkormányzatot.

Egyrészt - mint mondta - a közgyűlés június végi ülésén senki sem tájékoztatott arról, hogy egy cég 900 millió forintot ajánlott azért a Ráday utcai ingatlanért, amelyet az Estivo Kft.-vel, az óbudai buszpályaudvar jelenlegi tulajdonosával kötendő kártalanítás keretében 530 millió forintért számolt be a kft.

Másrészt kifogásolta az elnök, hogy a közgyűlés döntésével a főváros négy évvel hosszabb időre fizet a kft.-nek használati díjat, mert a társaság csak 1999-ben jutott hozzá az ingatlanhoz, mégis 1996-tól kívánja érvényesíteni a használati díj megfizettetését.

Harmadrészt pedig egy 90 millió forintos matematikai hibát is észlelt az áfa elszámolásával kapcsolatban a bizottsági elnök. Mindezek miatt György István levélben fordult Demkszy Gábor főpolgármesterhez, hogy ne írja alá a területcseréről szóló közgyűlési határozatot, ám a főpolgármester szerint erre nincs törvényes lehetősége.

A főváros bőkezű volt a kft-vel

A közgyűlés június végén az MSZP, az SZDSZ és az MDF szavazataival járult hozzá ahhoz, hogy az 526 millió forintra becsült Bogdáni úti ingatlanért kártalanításként átadják az 552 millió forintos Tétényi úti bevásárlóközpontot az Estivo Kft.-nek. A főváros az ingatlanszakértői vélemény alapján 1,1 milliárd forintot ismert el használati díjként, amiért két Ráday utcai telket adtak cserébe.

A Tétényi úti üzletközpont kártalanításként kerülne a volt Express utazási iroda jogutód kft.-jének tulajdonába. Az Expresstől még 1979-ben sajátította ki a Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottsága a Bogdáni úti ingatlant. Az irodát ekkor kártalanították, de a telekkönyvi átvezetés elmaradt.

Emiatt a földhivatal 1998-ban bejegyezte az Express tulajdonjogát az ingatlanra, amit az iroda egy kft.-be apportált. Az évekig tartó, és esetenként egymásnak ellentmondó ítéletekkel záruló bírósági eljárás végén, 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság a kft.-nek adott igazat.

A cég ezt követően jelezte, hogy a Bogdáni úti ingatlanért cserébe elfogadja a Tétényi úti üzletközpontot. Egyidejűleg 1,1 milliárd forintot követel a BKV-tól és a csatornázási művektől, ingatlanhasználati díjként 1996-ig visszamenőleg.