Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Még mindig döntésképtelen az újbudai önkormányzat

2008.05.15. 18:18
Egy hónapja tart a patthelyzet az újbudai képviselőtestületben, csütörtökön harmadszor volt határozatképtelen az ülés. Az erőviszonyok azután rendeződtek át, hogy Hajdú László SZDSZ-es képviselő felállt, így az MSZP-SZDSZ koalíciónak nincs meg a többsége a testületben. Hajdú László már majdnem a koalíció mellett nyomott gombot, de az utolsó pillanatban meggondolta magát. Molnár Gyula szocialista polgármester nem örült, Hajdú fenyegetéssel vádolta a polgármestert.

Harmadszor volt határozatképtelen az újbudai önkormányzat képviselőtestülete a csütörtöki ülésen, így a XI. kerületi testület már egy hónapja nem tud érdemi munkát végezni. Míg a két héttel, illetve egy hónappal ezelőtti üléseken az ellenzéki képviselők ugyan megjelentek, de a szavazásokkor nem nyomtak gombot, most már szavaztak is, de nem fogadták el az előterjesztett napirendi pontokat, ezért például a képviselők még nem tudtak szavazni a tavalyi zárszámadásról. A naprend elfogadásához a 38 tagú testületből legalább 20 szavazat kellett volna, de csak 19 képviselő értett egyet vele.

A patthelyzet azután alakult ki, hogy az SZDSZ-es Hajdú László a testület április 17-i ülésén bejelentette, a továbbiakban függetlenként akarja folytatni önkormányzati képviselői munkáját, amivel az önkormányzatban megszűnt az MSZP-SZDSZ koalíció többsége.

Hajdú László meggondolta magát

Hajdú László a csütörtöki ülésen részt vett, de a szavazati arányokból az derül ki, hogy szavazatával nem támogatta az előterjesztett napirendet. Az ülés után Molnár Gyula szocialista polgármester feldúltan távozott a teremből, majd az épület előtt összevitatkozott Hajdú Lászlóval. A több ember jelenlétében zajlott vitából az derült ki, hogy 20 perccel a testületi ülés előtt a két politikus megegyezett, hogy Hajdú László támogatja a koalíciót. Hajdú László azzal vádolta Molnár Gyulát, hogy megfenyegette őt, ezért nem tartotta be ígéretét. Mikor a polgármester cáfolta ezt az állítást, megjegyezte, hogy a beszélgetést zárt ajtók mögött, nem mások füle hallatára kéne folytatni. A rövid, zavarosnak tűnő vita után Hajdú László távozott, a beszélgetést kérdésünkre nem akarta kommentálni.

Molnár Gyula sajtótájékoztatón értékelte a testületi ülésen történteket. Arról beszélt, hogy a kerületi lakosok által megválasztott polgármesterként az a feladata, hogy partnereket keressen a helyzet megoldására, ahogy ezt a törvény is előírja számára. Közölte, hogy készen áll a bizottsági struktúra átalakítására a megváltozott arányok tükrében, és szívesen alkalmazna konszenzust kereső modellt. A frakcióvezetőknek is elmondta, hogy ha nagyobb súllyal akarnak részt venni a munkában, készen áll a döntéselőkészítés átalakítására is úgy, hogy a frakciók vezetőivel, illetve a független képviselőkkel egyeztet, mielőtt a kiemelt témákról szóló beterjesztések a testület elé kerülnek. Ilyen témák lehetnek a költségvetési, vagyoni és határozatokat érintő kérdések.

Molnár Gyula azt várná, hogy az ellenzékiek, ha politikai döntések meghozatalában nem is működnek együtt, de legalább a kerületieket érintő legfontosabb aktuális témákat nem akadályozzák meg: a József Attila Gimnázium fővárosi támogatását, a közalkalmazottak juttatását, illetve a szociális támogatások ügyét. Szerinte Kupper András hatalmi ambícióját éli ki az adott politikai helyzetben, ami egyenlő a károkozással. Lakos Imre szabad demokrata alpolgámester azt is felvetette, hogy a Fidesz magatartása nem is feltétlenül Molnár Gyulát célozza, hanem a Fideszen belüli hatalmi harcról szól, úgy tudja ugyanis, hogy Kupper Andrásnak két kihívója is van pártján belül.

Molnár Gyula cáfolta a fenyegetést

A Hajdú Lászlóval folytatott vitáról a polgármester azt mondta, nem tudja, hogy az SZDSZ-es képviselő milyen fenyegetésről beszél. Közölte, hogy abban egyeztek meg, hogy Hajdú a napirendet megszavazza, a többi témáról pedig véleményének megfelelően szavaz, végül azonban nem ez történt. "Hajdú László egyéni jelöltként legitimációs válságban van, és nincs tisztában az identitásával" - mondta a polgármester. Molnár Gyula mandátumának visszaadására szólította fel Hajdút, és jelezte, hogy az ügyet az MSZP kerületi elnöksége elé viszi, mivel a képviselő a választásokon a szocialisták támogatását is élvezte. Lakos Imre hasonlóan akar eljárni, az ügyet a kerületi SZDSZ-ben fogják megtárgyalni.

Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője az ülés után azt mondta, Molnár Gyulának nem volt meg a többsége, hogy elfogadtassa a testülettel a napirendet, az utóbbi hat évben soha nem is kérte tőlük, hogy erre bólintsanak rá, mi több, az ellenzék ezt nem is szokta megszavazni. Az ellenzéki politikus felháborítónak tartja, hogy a polgármester nem fogadja el az ellenvéleményüket.

Kupper András Gyurcsánytól idézett

Többség nélkül nincs kormányzás, idézte Kupper András Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt napirend előtti felszólalásában. Felszólította Molnár Gyulát, hogy mondjon le, a testület oszlassa fel magát, hogy létrejöhessen egy új, működőképes testület. "Itt az ideje, hogy Molnár Gyula ezt a döntést meghozza, és ne a konoksága győzzön" - fogalmazott. Azt mondta, hogy a polgármester egyeztetett a frakcióvezetőkkel, ahol közölte, képes a következő költségvetés elfogadásáig megfeszíteni ezt a helyzetet, azaz jövő februárig, márciusig. Kupper szerint Molnár Gyula képes kockára tenni a kerület működőképességét a hatalomért.

Lakos Imre a napirend előtti felszólalásokra való reagálásában egy 2002 májusában tartott képviselőtestületi ülés jegyzőkönyvéből idézett, ahol a ma ellenzékben lévő politikusok azt mondták, minden egyes képviselő felelős a döntésekért, ez alól senki nem húzhatja ki magát, hiszen ez a demokrácia alapja. "Álszent magatartás, ha valaki tudja a kötelességét, de nem teljesíti" - idézte. Molnár Gyula annyit tett hozzá, reméli, hogy az urak, akik 2002-ben így gondolkoztak, 2008-ban visszatérnek a demokratikus értékekhez.

Molnár Gyula az ülés lezárásakor bejelentette, legközelebb akkor hívnak össze képviselőtestületi ülést, ha döntési helyzet születik, továbbá felszólította a képviselőket, hogy ne éljenek vissza jogaikkal.