Bonifác
10 °C
16 °C

Kontrollosat játszott egy budapesti férfi

2007.01.30. 12:51
Szombaton hajnalban átszaladt a 3-as metró újpesti végállomásától a következő megállóba az alagúton át egy fiatalember. Szerencséje volt, a BKV áramtalanította a síneket, ráadásul olyan megállóba, Újpest-Városkapuhoz érkezett, aminek a négy kijáratát nem tudták lezárni a biztonsági őrök, így kereket oldhatott.

Megismételte a Kontroll című film egyik jelenetét egy ismeretlen budapesti férfi. A fiatalember szombaton hajnalban beugrott Újpest-Központnál a metróalagútba, és átszaladt a következő megállóba, Újpest-Városkapuig.

Értesüléseinket keddi sajtóbeszélgetésén a BKV is megerősítette. Később Schimmer Erzsébettől, a BKV sajtóirodájának illetékesétől megtudtuk, a szombati üzemkezdetkor az állást cserélő, tehát a szerelvény egyik végéből a másikba tartó járművezető figyelmes lett egy fiatalemberre, aki az egyik kocsiban ült az újpesti végállomásnál.

Miután a vezető felszólította a férfit a kiszállásra, az eltűnt. A forgalmi ügyeletes vette észre azonban, hogy nem az újpest-központi végállomás kijárata felé távozik a fiatalember, hanem a metróalagútba ugrik be. Ekkor kapcsolták le az áramot az alagútban. A férfinek azért is szerencséje volt, mert szombat hajnalban még viszonylag nagy a követési idő a metrószelevények között, ezért juthatott ki épségben Újpest-Városkapu állomásnál, a következő megállónál az alagútból.

Négy kijárata van a metróállomásnak

További szerencséje volt az alagútfutónak akkor, amikor Újpest-Városkapuhoz érkezett: ennek az állomásnak négy kijárata van, így a riasztott biztonsági őrök nem tudták teljesen lezárni a területet, és eltűnhetett a szemük elől.

A 3-as metróvonalon Újpest-Városkapun kívül négy kijárata van még a Forgách utcai és a Gyöngyösi utcai megállóknak is. A Stadionok megállónál, a kettes vonalon szintén négy kijárat van. (Itt több vágány fut be az állomásra, hiszen korábban úgy volt, hogy a gödöllői HÉV-ről itt lehet majd átszállni a kettes metróra, nem az Örs vezér terén.)

A keddi sajtóbeszélgetésen elhangzott, hogy a Kontroll bemutatása óta rendszeresen érdeklődnek a BKV utasai, hogy mikor rendeznek a filmben látotthoz hasonló versenyeket. A film egyik kulcsjelenetében a rivális ellenőrcsapatok vezetői úgy mérik össze bátorságukat, hogy az utolsó metró után, de még a szolgálati járat előtt beugranak a metróalagútba, és megpróbálnak úgy átérni a másik megállóba, hogy a megállás nélkül közlekedő "éjféli expressz" ne üsse el őket.

A filmbeli produkciót szombaton élőben megismétlő fiatalt nem fenyegette ez a veszély, hiszen - mint már említettük - a BKV szakemberei azonnal áramtalanították a síneket.

Egy érdekes topik

Az Index Fórumainak egyik topikjában egyébként találtunk két érdekes hozzászólást tavaly decemberből. Egy lutak nicknévvel író szerző válaszolt Summer Comfortnak, aki felvetette a metrófutás ötletét, "akár feszültségmentesen is". Lutak szerint viszont ilyen már van, "igaz, azt a BSI szervezi, de azt is így hívják", de a fórumozó valószínűleg egy törvényes felszíni futóversenyre gondolt.