Gusztáv
-4 °C
1 °C

Sértegetés és hazugozás a Fővárosi Közgyűlésben

2005.09.28. 19:00
Sértegették egymást, hazudozással vádolták a Főpolgármesteri Hivatalt a városatyák. A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a PR-ügyek szerepeltek.

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén folytatódott szerdán a hetek óta zajló botrány a Városháza által közvetlenül és közvetve megbízott PR-cégekről. Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a kezdeményezésükre összehívott rendkívüli ülésre az útépítések során szétosztott PR-feladatok miatt készültek előterjesztéssel. Ez ötvenmilliós összeget érintett volna - mint ahogyan arról az Index is beszámolt korábban.

Időközben azonban a főváros, pontosabban fővárosi (rész)tulajdonú cégek megbízták a Sawyer Miller Groupot a négyes metró PR-tevékenységével, a csepeli szennyvíztisztító kommunikációját pedig a Café PR nevű cégre bízták. E két megbízás egyenként is háromszázmilliós tételt jelent. Összességében egyébként egymilliárdosra becsülték az ellenzéki képviselők az idén megkötött fővárosi PR-szerződések értékét. A Fideszes Deák András, a közbeszerzési bizottság elnöke ennek kapcsán megjegyezte: valószínűleg az SZDSZ-nek és az MSZP-nek lehetett szüksége egy juttatásra a kampány előtt.

A Fővárosi Közgyűlésben elhangzott, hogy a Café PR inkább MSZP-s kötődésű, míg a Sawyer Millert az a Bruck Gábor vezeti, aki korábban Demszky Gábor tanácsadója volt. (Demszky erről maga is beszélt a közgyűlés előtt).

Demszky módosításával fogadták el Kupper javaslatát

Kupper András javaslatát végül egy módosítással elfogadta a Fővárosi Közgyűlés, így átvizsgálják az összes fővárosi PR-szerződést, illetve az összes fővárosi cég vagy intézmény által kötött PR-szerződést. A fővárosi intézményekre, tehát például a színházakra vonatkozó szerződések felülvizsgálatát maga Demszky Gábor javasolta módosításként. Kupper ennek kapcsán elmondta, hogy a Városháza igyekszik minél több adatot zúdítani a közvéleményre, így például a színházműsorokkal akarják összekeverni a nagyberuházások adatait. A Fidesz azonban - ígérte a frakcióvezető - ki fogja válogatni az érdemi információkat a kezelhetetlen adattömegből, és a vélhetően MSZP-s és SZDSZ-es kötődésű cégekre irányítja majd a figyelmet.

Kupper az ülést követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Fidesz kezdeményezni fogja Demszky Gábor gazdagodásának ügyében egy bizottság felállítását. A frakcióvezető azt is elmondta, hogy erre azért van szükség, mert a közgyűlés vagyonnyilatkozati bizottságának ülését az MSZP-SZDSZ koalíció obstruálja, a koalíciós városatyák nem mennek el az ülésekre, és így lehetetlenné teszik Demszky horvátországi villaügyének kivizsgálását.

Demszky Gábor minderre az Indexnek így reagált: "Az elmúlt időszakban annyi változás történt vagyoni helyzetemben, hogy a bíróság félmillió forint kártérítést ítélt meg nekem Kupper Andrástól, azért, mert hazugságot állított a vagyoni helyzetemről."

Előzőleg a közgyűlési vitában elhangzott az is, hogy a Városháza sajtóirodája valótlanságot állított PR-ügyekben. Erről, mármint arról, hogy "hazudik a főváros", nem más beszélt, mint a jogköreitől megfosztott egykori Demszky-bizalmas, Atkári János főpolgármester-helyettes. Atkári burkoltan Bőhm András SZDSZ-frakcióvezetőt is sértegette hozzászólásában, aki viszont válaszában nem akarta kommentálni az őt ért bírálatot, de azért érzékeltette, hogy Atkárit "nehezen lehet követni".

Ugyanakkor a Fideszből többen is követni tudták Atkárit, és közülük például Tirts Tamás volt frakcióvezető beszélt a városházi hazudozásról. Wintermantel Zsolt pedig azt kifogásolta, hogy miközben a kutyapiszok elleni kampány kapcsán Demszky nagy nemzetközi cégnek minősített egy vállalkozást, addig ennek a vállalkozásnak az egyébként olcsóbb ajánlatát elutasították a Café PR-ral szemben a csepeli szennyvíztisztító PR-tenderén.

Demszky Gábor viszont még a közgyűlési vitában azt mondta, hogy a Fidesz azért bírálja a fővárosi PR-tendereket, mert el akarja hallgattatni a Városházát. Szerinte az ellenzéki párt azt akarja ezzel leplezni, hogy korábban nem hagyták sem a négyes metró, sem pedig a központi szennyvíztisztító, sem pedig a szemétégető füstgázmosójának megépítését. A főváros egyetlen célzott vagy címzett támogatási kérelmét sem támogatták.

Szőke László MDF-frakcióvezető erre úgy reagált, hogy az SZDSZ állíttatta le a metróépítést még a Horn-kormány idején, amikor lefújták a világkiállítást.

Övezetátsorolásokról döntött a Fővárosi Közgyűlés

Többségi szavazással 29 övezet átsorolásáról döntött szerdán este a Fővárosi Közgyűlés. Ezzel több helyütt nagyszabású városfejlesztés kezdődhetnek. Egyebek közt lehetővé válik a III. kerületi Folyondár utca térségében egy sport- és egészségközpont építése magánbefektetésből.

A Zuglót érintő számos változás között szerepel a Reanal gyáregység felszámolását jelentő módosítás mellett az is, amellyel lehetővé válik a Tesco áruház mögötti LIDL áruház építése. A XVI. kerületi Árpádföldi sor környékét érintő övezetátsorolással a belterületbe vonnák a szántóföldi jellegű terület és lakóterületté alakítanák. Biztosította közgyűlés az övezetátsorolással a XVIII. kerületi Cséry-telep környékén tervezet szennyvíziszap komposztáló kialakíthatóságát, csakúgy, mint a csepeli Dunapack gyártelep fejlesztését is.

A kormánypártiak és az MDF-esek szavazataival a közgyűlés elfogadta a Lágymányosi-öböl szabályozási tervét. A térségben a XI. kerület és egy befektető jelentős fejlesztéseket, például vízi sportlétesítményeket, szállodát, éttermet, szórakoztató helyeket építene. Lakásokat azonban nem lehet majd építeni a területen.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft