Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Újrakezdődött a káosz a Budakeszi úton

2004.08.23. 13:03
Óriási dugó alakult ki hétfő reggel a Budakeszi út Szépjuhászné út és Pihenő út közötti szakaszán. A vízművek augusztus 11-én felfüggsztette a munkálatokat, és betemette a már kiásott gödröket, de szombaton újrakezdték a csőcserét, amit ígéretük szreint augusztus 31-ére befejeznek. Az utat nem zárják le, de a közlekedőknek váltakozó irányú, lámpával irányított forgalomra kell számítaniuk.
Újrakezdték szombaton a vízcsőrekonstrukciós munkákat, emiatt hétfő reggel jelentős közlekedési káosz alakult ki a környéken. A Fővinform ügyeletese elmondta, a reggeli órákban előfordult, hogy a 22-es busz huszonöt perc helyett száztíz perc alatt tette meg a Budakeszi út-Moszkva tér közötti távolságot. Hozzátette, aki teheti, kerülje el az érintett útszakaszt. Az ügyeletes szerint az egyetlen elkerülő útvonal, ha az érintettek a Budaörs felé vezető 1-es úton indulnak, majd az M1-es, M7-es autópálya irányából közelítik meg a fővárost.

A Budakeszi út érintett szakaszán váltott irányú, lámpás forgalomirányításra kell számítaniuk az arra haladóknak, közölte Péterffy Gábor, a Fővárosi Vízművek Rt. szóvivője hétfőn. Ugyanakkor útlezárásra, forgalomelterelésre nem kell számítani a rekonstrukció ideje alatt. A Budakeszi út Szépjuhászné út és Pihenő út közti szakaszán a munkálatok várhatóan augusztus 31-én fejeződnek be, tette hozzá Péterffy. Annak érdekében, hogy a csőcsere minél kevesebb ideig zavarja a közlekedést, éjjel-nappal dolgoznak majd a szakemberek. A hálózatrekonstrukció idején tartós vízhiányra nem kell számítani.

A vízcső rekonstrukciójával a Budakeszi út körülbelül kétszáz méteres szakaszán új, háromszáz milliméter átmérőjű, úgynevezett gömbgrafitos öntöttvas vízcsöveket fektetnek a korábbinál mélyebbre a vízművek szakemberei. Így a nagy járműforgalom kevésbé befolyásolja a csövek élettartamát, áll a Fővárosi Vízművek Rt. közleményében.

Egy időre betemették az árkot

A munkák az eredeti terv szerint augusztus 18-ra fejeződtek volna be, ám a felújítást az eredeti tervek szerint egy héttel, végül csaknem két héttel elhalaszották, a gödröket két nappal az augusztus 9-i kezdés után betemették.

A halasztásra azét volt szükség, mert a tervezettel ellentétben nem fejeződtek be időben a Budaörsi úton hasonló forgalomkorlátozással járó nagyszabású vízcső-rekonstrukciós munkák, így inkább felfüggesztették a Budakeszi úti felújítást, mondták az Indexnek a vízművek sajtóosztályán.

A tizenháromezer-ötszáz lakosú Budakeszin vegyes érzelmekkel fogadták a vízvezeték-felújítás hírét, mondta el az Indexnek korábban Lendvay Endre alpolgármester. Mert igaz ugyan, hogy az ott lakók érdekeltek a vízellátás minőségének javulásában, de örülnének, ha mindez megoldható lenne a közlekedés összeomlása nélkül. A fővárosba vezető út forgalma a mérések szerint így is két és félszer nagyobb terhelést visel el nap mint nap, mint ami optimális lenne. A város vezetése szeretné, ha a vízmű le tudná szűkíteni a munkaterületet, hogy ne kelljen egy egész sávot a forgalom elől lezárni. A településről naponta ötezren járnak be Budapestre dolgozni.