Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Hivatalosan nem a 4-es metró miatt apad a Feneketlen tó

2008.04.24. 18:11
Vizsgálatot rendelt el hétfőn a 4-es metró építkezését felügyelő DBR Metró Projekt Igazgatóság, mivel Káposztásmegyeren sok száz köbméternyi földre és építési törmelékre bukkantak, és megeshet, hogy a sitt a 4-es metró építéséről származik. A projekt igazgatóság egy másik ügyben, a XI. kerületi Feneketlen tó apadása kapcsán is vizsgálódik, és azt állítja: nem az építkezés miatt csökken a vízszint.

A napokban több száz köbméternyi illegálisan lerakott földre és építési törmelékre bukkantak Káposztásmegyeren,ami a szállítók szerint részben a 4-es metró valamelyik építési területéről származhat. (A káposztásmegyeri terület kezelője a fővárosi és az újpesti önkormányzat 50-50 százalékos tulajdonában lévő Épít Zrt..) ADBR Metró Projekt Igazgatóság azonnali vizsgálatot rendelt el az illegális lerakás kapcsán, illetve tárgyalásokat kezdeményezett a IV. kerület polgármesterével.

A DBR szerint a környezetvédelmi előírások szigorú betartása valamennyi kivitelezői szerződésben szerepel, és betartását rendszeresen ellenőrzi is a projektigazgatóság. Amelyiknek nincs tudomásuk arról, hogy a lerakott föld, illetve építési törmelék a 4-es metró valamelyik építési területéről származna. Az újpesti önkormányzat úgy tudta, hogy a Fővám téri állomás építésével hozható összefüggésbe az eset, ám a hétfői egyeztetés során kiderült, hogy a föld nem onnan származik. Ha a vizsgálatok alapján megállapítható valamelyik kivitelező felelőssége, a DBR mindent megtesz annak érdekében, hogy a cég haladéktalanul gondoskodjon az eredeti állapot helyreállításáról.

Korábban felmerült, hogy a XI.kerületi Feneketlen tó apadása is a metróépítéssel lehet összefüggésben. A DBR tájékoztatása szerint az elvégzett vizsgálatok alapján egyértelmű, hogy a csapadékhiánynak tudható be a jelenség, és nincs köze a 4-es metró építéséhez. A tó vizének utánpótlása ugyanis északról érkezik, a metróalagút pedig a tótól délre van. Az alagutak és az állomások falai is vízzáróak, így a vízszint csak akkor csökkenhetne, ha a víz betörne az alagutakba. Hasonló, apadással járó jelenség a Feneketlen tónál időnként előfordul, az elmúlt évtizedekben többször is volt vízszint-ingadozás. Korábban ezért is építettek a tóba a halpusztulás ellen levegőztető rendszert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!