Valér
4 °C
8 °C

Nem lesz szexpláza a Ferencvárosban

2005.04.21. 18:21
Elállt a szexpláza tervétől a Lurdy Ház, miután beszélt az egyik IX. kerületi képviselő, Kökény Mihály munkatársaival. Az önkormányzat korábban kormányrendeletet akart módosítani, hogy megakadályozza a provokatívnak tartott szexipari szórakoztató-központ létrejöttét.

Nem lesz szexpláza a Ferencvárosban, jelentette be Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott, a kerület MSZP-s képviselője csütörtökön.

"Munkatársaim beszéltek a Lurdy Házzal és most bejelenthetem, hogy a bevásárlóközpont elállt a szerződéstől" - mondta. Kökény szerint bár a hatályos jogszabályok nem tiltják, hogy szexcentrum jöjjön létre, mégis provokatív ez a kezdeményezés.

A kerületnek a legfájóbb pont, hogy a szexplázaként emlegetett központ közszolgáltatásokat nyújtó intézmények (okmányiroda, földhivatal) közelében, gyerekektől, családoktól nem elszigetelten nyílt volna meg.

Módosítanák a kormányrendeletet

Ha egy vállalkozó zöldmezős beruházásként az M0-ás mögött építene szexcentrumot, valószínűleg nem váltott volna ki ilyen közfelháborodást, jegyezte meg Kökény, aki szerint a szexuális szolgáltatások iránti igény és a féllegális kínálat összehangolásának problémáját meg kell oldani.

Bár a kerületi tiltakozás hamar eredményre vezetett, a képviselők továbbra is szeretnék módosíttatni azt a kormányrendeletet, amely kétszáz méterben határozza meg az iskolák, templomok, illetve a szexuális profilú üzletek közötti távolság minimumát. Kökény csütörtökön közölte, azonnali kérdést fog benyújtani ez ügyben a belügyminiszterhez.

A BM elvi támogatásával

Az önkormányzat a múlt heti hírekből értesült a Lurdy Házban kialakítandó szexpláza ötletéről. Az 5500 négyzetméteres szexipari szórakozoztató-központban minden erotikus szolgáltatás elérhető lett volna, ami legális, de nemi aktusra nem kerülhetett volna sor.

A Belügyminisztérium nem támasztott elvi kifogást a terv ellen, sőt a Népszabadság információi szerint úttörőnek minősítette a "türelmi zóna kijelölését nem igénylő, a prostitúcióhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, intézményeket komplex módon szemlélő" vállalkozás ötletét.