Havi kétmillióért emelgetik a Nagymező utcai sorompókat

2007.06.20. 12:56
Továbbra sem látszik a vége a Nagymező utca kálváriájának. Az önkormányzat hivatalosan visszavette a területet a Murus Zrt-től, ideigelenesen helyre is állították, de addig biztosan nem lesz járható az utca, amíg a mélygarázzsal kapcsolatos jogvita zajlik.

Épüljön-e mélygarázs a Nagymező utcába, vagy sem? - ez a kérdés már több mint egy éve, választ csak a hatósági eljárások végén lehet mondani, hiába maradt egyedül elképzeléseivel a Murus Zrt. A cégnek április elejéig vissza kellett adnia ideigelenesen helyreállítva a Nagymező utcát, de erre a társaság nem volt hajlandó, némi huza-vona után levonult ugyan a cég, de nem bontották el a palánkokat, nem tömködték be a lukakat.

Fajárda 35 millióért

Az önkormányzat így saját költségén több tízmillió forintért épített a járda helyén fából ideiglenes járdát, az utcában azonban továbbra sem lehet parkolni, nem lehet rajta áthajtani, igaz egy ideje már nem csak a trolikat, hanem a taxikat is beengedik. Az önkormányzat közlése szerint 35 milliót költöttek az ideiglenes helyreállításra, összehasonlításképp ennyi pénzből ötven méter autópálya építhető, felüljáró és pihenőhelyek nélkül.

Szilágyi Erika, a Terézváros sajtóreferense szerint mindez egészen addig így marad, amíg jogerősen le nem zárul a cég és az önkormányzat közötti jogvita, vagyis akár évekig is eltarthat, míg újra közlekedni lehet civilként a Nagymező utcában. A Murus első építési engedélyét ugyanis visszavonták, ezért a társaság új engedélyért folyamodott, amely most elbírálás alatt áll, de természetesen ha megadják ismét meg lehet azt támadni. A sajtóreferens szerint azért nem lehet átautózni és parkolni az utcán, mert a főváros szakhatósági engedélyt adott ki a beruházás megvalósítására. Csak akkor engedhetnék rá a forgalmat a Nagymező utcára, ha ezt az engedélyt a főváros visszavonná.

Sorompóemelgetés közbeszerzés nélkül

Csakhogy Terézváros ezt nem kéri, mert az illetékesek szerint a Nagymező utca útburkolata már most is elhasználódott és komolyabb forgalmat nem bírna ki. Az önkormányzati tájékoztatás szerint egy ideje a behajtást akadályozó sorompókat is közpénzből emelgetik: egy cég kapott megbízást az utca őrzésére.

Az önkormányzat sajtófőnöke közölte, a Ju-Sec kft. feladata az sorompók emelgetése, illetve a terület őrzése, a társaság közbeszerzés nélkül, havi 1 millió 850 ezer forint plusz áfáért végzi el ezt a feladatot, ami brutóbban 2,27 millió forint. Szilágyi Erika szerint ez a közbeszerzési értékhatár alatti tétel, s úgy esett e társaságra a választás, hogy Murus színrelépése óta ők őrzik az építési területet, kapcsolatban állnak már a lakossággal, így nem látták indokoltnak, hogy másra bízzák a feladatot.  • Hírek
  • Hírek