Hány fa maradhat a Nagymezõ utcában?

2007.06.18. 16:44
A civilek szakértői szerint maradhatnak a Nagymezõ utcai fák, és ezért be kell temetni a kiásott árkot. Terézváros viszont a főváros "bölcs" döntésére vár, hogy melyik fát kell kivágni, és melyiket nem a pesti Broadwayen.

A Nagymezõ Utcaiak Érdekvédõ Egyesülete (NUÉE), a Védegylet, a Levegõ Munkacsoport és az Óvás! Egyesület közös közleményt juttatott el az Indexhez hétfõn. Elkészült ugyanis a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) civilek által felkért szakértőinek szakvéleménye a Nagymezõ utcai fák állapotáról, és ez kimondja: "a fák maradhatnak, az eddig kiásott árkot be kell temetni".

Maradhat a fasor?

Az NYME Erdõmérnöki karának, Erdõmûvelési és Erdõvédelmi Intézetének szakértői műszeres mérésekkel, és szemrevételezéssel végezték el a vizsgálatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos gallyazási, kertészeti munkálatok elvégzésével a fasor egésze megóvható.

A fasor miatt a télen tört ki a botrány, amikor kiderült, hogy az oda tervezett mélygarázst csak számos fa kivágásával lehet megépíteni. "A fákat viszont több fõvárosi és terézvárosi rendelet védendőnek nyilvánítja, ezért csak akkor lehet őket jogszerûen kivágni, ha a fák bizonyítottan egészségtelenek, veszélyesek. Most ennek az ellenkezője derült ki" - áll a civilek közleményében.

Be kell temetni az árkot

A szakvélemény a fák melletti kiásott árok sürgős betemetését írja elő: "A kiemelt föld súlya ellensúlyt jelentett a fák számára, éppen a fák húzási irányával ellenkező oldalon. Ezért az árkok mielőbbi visszatöltése, és megfelelő tömörítése volna kívánatos. A mostani helyzetben már erõs vihar esetén is elõfordulhat a fák tuskós kidőlése" - hangsúlyozza a civilek közleménye.

Az árkot akkor ásták ki, amikor télen a mélygarázs építtetője elkezdte a beruházás előkészületeit, miközben a Fõvárosi Főügyészség törvényességi vizsgálata zajlott az építési engedélyről. Az eljárás oda vezetett, hogy az ügyészség törvényességi óvást emelt, és végül a közigazgatási hivatal megsemmisítette az építési engedélyt.

Civilek: Nem lehet mélygarázst építeni

A civilek felhívják Terézváros vezetését, hogy a lakosság és a fasor védelmében haladéktalanul intézkedjen az árkok betemetéséről, és jelezze a jelenleg az ügyben építési engedélyezési eljárást folytató XIII. kerületi jegyzõnek, hogy a mélygarázs építése a Nagymező utcában nem lehetséges.

A helyzetet bonyolítja, hogy a mélygarázs ügyében a XIII. kerületi önkormányzat folytat eljárást a Terézvárosban. Közben a védett fasorról a védettséget elrendelő Fõvárosi Önkormányzat dönthet, de a Nagymező utca tulajdonosa a VI. kerületi Önkormányzat.

10 fát vagy az összeset kell kivágni?

A XIII. kerületi vizsgálat a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékének szakértõi tanulmányára hivatkozik, eszerint a Nagymezõ utcában - az Andrássy út és a Király utca közötti szakaszon - 33 különböző korú, 15 és 90 év közötti sorfa található: platán, ezüsthárs és magas kõris. Az egyedek részletes állapotfelmérése kapcsán két lehetõséget kell mérlegelni, vagy kilenc platán és egy kõris kivágását, vagy a fasor teljes cseréjét.

A civil szervezetek e szakértõi anyagot vitatják, így a Terézvárosi Önkormányzat felvette a kapcsolatot e civil szervezetek képviselõjével, hogy legkésőbb 2007. május 31-ig juttassák el az általuk felkért szakértõi csoport álláspontját önkormányzatnak. Ezt a civilek meg is tették, Terézváros pedig ezt a dokumentumot juttatta el a fõvárosnak.

Bölcs döntésre vár Terézváros

Szilágyi Erika, a terézvárosi önkormányzat sajtófőnöke az Indexnek elmondta: Terézváros akkor tud véleményt nyilvánítani az ügyben, ha a fõváros döntését megkapják. Ezért várnak a másik önkormányzat remélhetőleg bölcs döntésére, tette hozzá Szilágyi. A sajtófőnök hozzátette: Terézváros "felelõsségteljes döntést csak akkor hozhat az ügyben, ha a fõvárosi önkormányzat javaslata az érintett civil szerzetek álláspontját is figyelembe veszi".

Jelenleg ugyanis a XIII. kerület által megrendelt tanulmány és a civilek szakértõi véleménye egymásnak ellentmond, jóllehet a sajtófőnök úgy látja, hasonló módszerekkel vizsgálták a Nagymező utcai fákat.  • Hírek
  • Hírek