Sára, Márió
2 °C
6 °C

Jogtalan kampányolás a 'Pató Pál parkban'?

2005.11.08. 15:15
A fővárosi Fidesz és SZDSZ egymást vádolja, mindketten azt állítják: a másik párt használt jogtalanul közterületet, illetve közintézményt kampánycélokra.

Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint a Szabad Demokraták Szövetsége jogtalanul használta fel kampányolásra a budapesti Városháza nemrégiben átadott ideiglenes parkját. A Fidesz által korábban Pató Pálnak is nevezett park (ezzel a több mint tízéves huzavonára utaltak, amíg átadták ezt a területet a nagyközönségnek) nem is közterület, minthogy a tulajdoni lap szerint "kivett tanácsháza".

Ez azt jelenti, hogy az ingatlanok nyilvántartása szerint ez közintézménynek számít, ahol tilos a kampányolás. Erről egyébként törvény is rendelkezik Kupper szerint. Az SZDSZ liberális hetét tehát szabálytalanul rendezték meg ezen a területen, még ha látszólag közparkról is van szó.

A Fővárosi Közgyűlés fideszes vezetésű szakbizottsága egyébként korábban jóváhagyta a rendezvényt, de akkor még úgy tudták - a Főpolgármesteri Hivatal előterjesztéséből -, hogy valóban közparkról van szó, ahol szabad akár pártrendezvényt is tartani.

Időközben bementek a földhivatalba

Csakhogy időközben az ellenzéki párt megnézte a földhivatali nyilvántartást, és bebizonyosodott, hogy a döntést rosszul készítette elő a hivatal. Kupper szerint tehát az SZDSZ-nek nincs alapja bírálnia politikai ellenfeleit a narancssárga plakátokért, amelyek nemrégiben a budapesti lámpaoszlopokon tűntek fel, hiszen az SZDSZ éppenhogy nem közterületen, hanem közintézmény területén rendezett párteseményt.

Korchma Zsombor, a SZDSZ fővárosi szóvivője viszont azt mondta az Indexnek: a Fidesznek egyszerűen rossz a lelkiismerete a lámpaoszlopokra elhelyezett narancssárga plakátok miatt. Minthogy az SZDSZ bírálta emiatt a Fideszt, most Kupperék a városházi parkkal vágnak vissza. Korchma szerint azonban a vitatott területen nem volt SZDSZ-es kampányrendezvény, nem volt kint SZDSZ-es zászló vagy transzparens sem. A liberális hetet ugyanis nem a lebontott bazársor helyén tartották, a Károly körúton, hanem onnan pár száz méterre állították fel a liberális sátrat az Erzsébet, illetve a Deák téren. A Károly körúton pedig a parkavatás estéjén voltak rendezvények, de ez nem pártesemény, hanem egy megnyitóünnepség volt.

A Fidesz viszont cáfolta Korchma állításait, és az Index rendelkezésére bocsátották az eredeti kérelmet, miszerint a közterületnek hitt parkrészben "Liberális éjszakák - a mi terünk" címmel tartana rendezvényt az SZDSZ. A tulajdonosi hozzájárulást ezután adta meg a szakbizottság a pártnak.

A Főpolgármesteri Hivatal magát megnevezni nem kívánó illetékese az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy valóban nem voltak SZDSZ-es zászlók, logók a Károly körúti rendezvényen, de azt elismerte, hogy az SZDSZ szponzorálta az eseményt. Így tulajdonképpen nem kifejezetten SZDSZ-kampány zajlott a Fidesz által Pató Pálnak nevezett parkban, de valóban, a párt is szerepet vállalt a rendezvény előkészítésében.