Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A pereskedők helyett fizetnének a metróépítést támogató civilek

2004.09.16. 15:08
A Magyar Metró Társaság fizetne a metró ellen pereskedő civilek helyett, ha a zöldek elállnak a további pereskedéstől. A zöldek korábban azt mondták, ha fizetnek helyettük, nem perelnek többet.
Kifizetné a metróépítést perlő civil szervezetek 1,7 millió forintos eljárási költségét a beruházást támogató Magyar Metró Társaság, tájékoztatta a civil szervezet csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint az összeget erre a célra már ügyvédi letétbe helyezték.A Magyar Metró Társaság, mint civil szervezet 1997-ben azzal a célkitűzéssel alakult, hogy támogassa a 4-es metróvonal megvalósítását, a lakosság ezzel kapcsolatos korrekt tájékoztatását. A tagság elsősorban a műszaki és tudományos tapasztalatait ajánlotta fel ehhez.

Mivel egyes civil szervezetek pert kezdeményezve megtámadták a metróépítést engedélyező egyik közigazgatási határozatot, az engedély nem emelkedhetett jogerőre a korábban remélt időpontban, és így a kivitelezést megelőző közbeszerzési eljárások is késnek. A Közlekedési Főfelügyelet 1,7 millió forintos eljárási költséget állapított meg a pert kezdeményező egyesületek terhére, olvasható a közleményben.

A Magyar Metró Társaság segítséget kíván nyújtani a peres eljárások mielőbbi jogerős lezárásához. Ezért felajánlja, hogy amennyiben a pereskedő civilek a jogorvoslati eljárást bármely jogi úton véglegesen megszüntetik, és ezt hitelt érdemlően bizonyítják, akkor kifizetik részükre az eljárási költséget.

Nyilvánvaló, hogy ez esetben az eddig pereskedő civil egyesületeknek sem a tagszervezetei, sem tagjai nem folytathatják a pert, nem kezdeményezhetnek újabb eljárást, hangsúlyozza közleményében a Magyar Metró Társaság.

Korábban az Erzsébetvárosi Társasházak Egyesületének illetékese és a Levegő munkacsoport is úgy nyilatkozott, elállnának a pertől, ha kifizetné helyettük valaki az eljárási illetéket. Ők elsősorban nem civilektől, hanem a városházától várták volna el ezt a gesztust.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!