Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Javul a rend a fővárosban

2006.07.12. 13:42
A budapestiek nem tudják pontosan, mi a dolga a polgárőrnek és a közterület-felügyelőnek, a rendőrség munkáját viszont egyre hatékonyabbnak érzik. A köztisztaságot és a közterületi rendet kiemelten fontosnak tarják, a legtöbben büntetéssel sújtanák a szabályok áthágását.

A budapestiek majdnem fele gondolja úgy, hogy az elmúlt öt évben javult a közbiztonság, de átlagban még mindig csak közepesre értékelik a helyzetet. A megkérdezettek egyharmada szerint a közbiztonság nem romlott, de nem is javult, míg egyötödük véli úgy, hogy inkább sokat romlott a budapesti helyzet, derült ki a Studio Metropolitana Kht. közvélemény-kutatásából, melyet a Főpolgármesteri Hivatal felkérésére készítettek és mutattak be szerdán. Az adatfelvételt a második negyedévben, 500 budapesti felnőtt telefonos megkérdezésével végezték.

Ismertté kell tenni

A közterületek rendfenntartásával foglalkozó szervezetek közül a fővárosiak a rendőrség munkáját ismerik a legjobban, a polgárőrség és a közterület-felügyelet feladataival azonban nincsenek tisztában. Ongjerth Richárd, a szervezet igazgatója szerint tudatosabban kellene kommunikálni a tevékenységüket, így a megítélésük és a beléjük vetett bizalom is javulna. Összességében mégis elmondható, hogy a közterületek felügyeletével foglalkozó szervezetekben bíznak az emberek, bár a legkevesebb bizalmat a közterület-felügyelők kapták, a legtöbbet pedig a rendőrség.

A rendőrség munkája a budapestiek 60 százaléka szerint javult a korábbihoz képest, 30 százalék viszont nem érzékelt változást. Mindössze 7 százalék gondolja úgy, hogy a rendőrség hatékonysága romlott az elmúlt öt évben. A megkérdezettek negyedének személyes tapasztalata is volt a rendőrséggel, elsősorban lopások, betörések, illetve autófeltörések, autólopások kapcsán, kevesebben balesetek vagy iratok ellopása miatt fordultak a rendőrökhöz segítségért. Közülük majdnem 50 százalék elégedett volt a rendőrség segítségével.

Rend és tisztaság

A budapestiek körében rendkívül érzékeny pontnak bizonyult a köztisztaság és a közterületi rend kérdése, a válaszadók 80 százaléka büntetné a szabályok áthágását, szerintük ugyanis a köztisztaság védelme az átlagnál rosszabb. A közterület-felügyelők ezen a területen végzett munkáját az ötös skálán így mindössze 1,8-ra minősítették.

A polgárőrség működéséről a saját kerületben a megkérdezettek fele tudott, annak ellenére, hogy a főváros összes kerületében létezik polgárőrség. Mindössze 15 százalék volt tisztában azzal, hogy a polgárőröknek ugyanolyan jogkörük van, mint az átlag állampolgároknak. Így nem meglepő az sem, hogy a felmérésben résztvevők 2 százaléka vette csak igénybe segítségüket. A többség, pontosan 61 százalék gondolta úgy, hogy a polgárőröknek az átlag állampolgárnál kicsit több joguk van, de kevesebb, mint a rendőröknek.

Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnöke szerint a fővárosiak véleményében a kétszintű önkormányzati rendszer hátrányai tükröződnek. A közterületek egyszer a főváros, másszor a kerület tulajdonában vannak, így nem teljesen egyértelmű, hogy egy adott probléma megoldása kinek a kompetenciája.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?