Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Javul a rend a fővárosban

2006.07.12. 13:42
A budapestiek nem tudják pontosan, mi a dolga a polgárőrnek és a közterület-felügyelőnek, a rendőrség munkáját viszont egyre hatékonyabbnak érzik. A köztisztaságot és a közterületi rendet kiemelten fontosnak tarják, a legtöbben büntetéssel sújtanák a szabályok áthágását.

A budapestiek majdnem fele gondolja úgy, hogy az elmúlt öt évben javult a közbiztonság, de átlagban még mindig csak közepesre értékelik a helyzetet. A megkérdezettek egyharmada szerint a közbiztonság nem romlott, de nem is javult, míg egyötödük véli úgy, hogy inkább sokat romlott a budapesti helyzet, derült ki a Studio Metropolitana Kht. közvélemény-kutatásából, melyet a Főpolgármesteri Hivatal felkérésére készítettek és mutattak be szerdán. Az adatfelvételt a második negyedévben, 500 budapesti felnőtt telefonos megkérdezésével végezték.

Ismertté kell tenni

A közterületek rendfenntartásával foglalkozó szervezetek közül a fővárosiak a rendőrség munkáját ismerik a legjobban, a polgárőrség és a közterület-felügyelet feladataival azonban nincsenek tisztában. Ongjerth Richárd, a szervezet igazgatója szerint tudatosabban kellene kommunikálni a tevékenységüket, így a megítélésük és a beléjük vetett bizalom is javulna. Összességében mégis elmondható, hogy a közterületek felügyeletével foglalkozó szervezetekben bíznak az emberek, bár a legkevesebb bizalmat a közterület-felügyelők kapták, a legtöbbet pedig a rendőrség.

A rendőrség munkája a budapestiek 60 százaléka szerint javult a korábbihoz képest, 30 százalék viszont nem érzékelt változást. Mindössze 7 százalék gondolja úgy, hogy a rendőrség hatékonysága romlott az elmúlt öt évben. A megkérdezettek negyedének személyes tapasztalata is volt a rendőrséggel, elsősorban lopások, betörések, illetve autófeltörések, autólopások kapcsán, kevesebben balesetek vagy iratok ellopása miatt fordultak a rendőrökhöz segítségért. Közülük majdnem 50 százalék elégedett volt a rendőrség segítségével.

Rend és tisztaság

A budapestiek körében rendkívül érzékeny pontnak bizonyult a köztisztaság és a közterületi rend kérdése, a válaszadók 80 százaléka büntetné a szabályok áthágását, szerintük ugyanis a köztisztaság védelme az átlagnál rosszabb. A közterület-felügyelők ezen a területen végzett munkáját az ötös skálán így mindössze 1,8-ra minősítették.

A polgárőrség működéséről a saját kerületben a megkérdezettek fele tudott, annak ellenére, hogy a főváros összes kerületében létezik polgárőrség. Mindössze 15 százalék volt tisztában azzal, hogy a polgárőröknek ugyanolyan jogkörük van, mint az átlag állampolgároknak. Így nem meglepő az sem, hogy a felmérésben résztvevők 2 százaléka vette csak igénybe segítségüket. A többség, pontosan 61 százalék gondolta úgy, hogy a polgárőröknek az átlag állampolgárnál kicsit több joguk van, de kevesebb, mint a rendőröknek.

Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnöke szerint a fővárosiak véleményében a kétszintű önkormányzati rendszer hátrányai tükröződnek. A közterületek egyszer a főváros, másszor a kerület tulajdonában vannak, így nem teljesen egyértelmű, hogy egy adott probléma megoldása kinek a kompetenciája.