Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A sztrájkolók vérükkel enyhítik a zavart

2008.04.17. 12:24
Bár csütörtökön reggel újra tárgyalóasztalhoz ültek a BKV és a szakszervezetek képviselői, nem volt új javaslat, így nincs megegyezés és lesz munkabeszüntetés pénteken. A minimális szolgáltatásról sincs megegyezés, pedig az érdekvédők hajlanának arra, hogy nappal is az éjszakai járatok közlekedjenek. A vasútnál nem lesz sztrájk.

Csütörtökön reggel újabb forduló zajlott a BKV és a szakszervezetek között, mert a közlekedési cég szeretné elkerülni a fővárosi közlekedés összeomlásával járó munkabeszüntetést. A felek álláspontja azonban semmit sem változott, a BKV nem állt elő új javaslattal, így nem közeledtek az álláspontok. Az elégséges szolgáltatás mértékről sem sikerült megegyezni, így jó eséllyel csak a BKV szerződéses partnerei közlekedtetik járataikat Budafokon, Újbudán, illetve Észak-Pesten.

A szakszervezetek azt ajánlották, napközben is járjanak az éjszakai buszok, ebbe azonban a közlekedési cég nem ment bele, mert úgy vélik, hogy ez a néhány közlekedő buszon kezelhetetlen, akár baleseteket okozó zsúfoltsághoz vezetne. Így pénteken hajnali fél ötkor állhat le a tömegközlekedés, mivel az éjszakai járatok eddig közlekednek a normál menetrend alapján.

Bár Gaskó István a VDSZSZ elnöke kedden még azt mondta az Infórádiónak, hogy a BKV-s szakszervezetek kérésére nem fog egybe esni a vasúti sztrájk a BKV-s munkabeszüntetéssel, aztán csütörtökön már nem zárta ki ennek lehetőségét. A vasúti sztrájkbizottság csütörtök reggel óta ülésezik. A Krónikában azt nyilatkozta Gaskó István, nem lesz pénteken vasutassztrájk.

A Volánbusz azt közölte a Magyar Rádió Krónika című műsorában, hogy a főváros környéki járatokon a sztrájk napján elfogadják a BKV-bérleteket.

Könnyen lehet lógni az iskolákból

Mivel tömegközlekedés nélkül a tanárok és a diákok egy részének gondot okoz, hogy eljussanak az iskolákba, a fővárosi tulajdonú intézmények igazgatói eldönthetik, hogy tanítási szünetet rendelnek-e el. Ezt a tanítási napot azonban az intézményeknek később pótolniuk kell. Ha a tanítást mégis megtartják, a közoktatási törvény értelmében a sztrájk miatt hiányzó diákok mulasztását igazolt hiányzásnak kell tekinteni.

A legutóbbi sztrájk idején 7 fővárosi tulajdonú iskolában volt szünet, most péntekre eddig 20 intézmény jelezte a rendkívüli tanítási szünetet, egy iskolában pedig biztosan lesz tanítás, mondta el kérdésünkre Ifi István, a Főpolgármesteri Hivatal oktatási ügyosztályának vezetője. Hangsúlyozta, hogy ezek az adatok még csütörtök délután pontosodnak.

Túlóráznak az orvosok

A fővárosi kórházak ismét az ügyeletek meghosszabbításával próbálják meg átvészelni a sztrájkot, az ügyeletesek addig nem indulnak haza az intézményekből, amíg a váltás meg nem érkezik, mondta el kérdésünkre Szolnoki Andrea, a főváros egészségügyi bizottságának elnöke. Megjegyezte, több kórház vállalta, hogy alkalmazottainak kifizeti a taxiköltségeket. Elmondta azt is, hogy a legutóbbi sztrájk idején sokan előző este bementek a kórházakba, ott aludtak, így az előírt időben meg tudták kezdeni az ügyeletüket, az előjegyzett betegek közül azonban sokan nem jelentek meg.

A sztrájkolók vérükkel enyhítik a zavart

Vért adnak a pénteki egész napos munkabeszüntetés alatt a BKV dolgozói, hogy a sztrájk ne okozzon zavart a vérellátásban, közölte Gulyás Attila, a sztrájkbizottság szóvivője. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szerdai közleménye szerint az április 7-ei, hétfői félnapos BKV-sztrájk komoly hatással volt az ország vérkészletére, ugyanis az erre a napra megszervezett, kiszállásos véradások a nehéz forgalmi helyzet miatt elmaradtak. Így háromszáz egységgel kevesebb vért tudtak aznap a szolgálat munkatársai begyűjteni.

Később le lehet dolgozni

A Munka Törvénykönyve szerint a távollétet igazoltnak kell tekinteni, ha valaki a sztrájk miatt nem tud eljutni munkahelyére, ez ugyanis elháríthatatlan oknak minősül. Az elháríthatatlan ok miatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a távollét idejét később ledolgozhatja, vagy szabadságot vehet ki erre az időre.

Vásárolni a sztrájk alatt is lehet

A hipermarketek, élelmiszerláncok nyitvatartását nem érinti a BKV-sztrájk. A megkérdezett cégek megszervezik a dolgozók munkahelyre jutását. Arra számítanak, hogy a forgalom visszaesik pénteken, a hétvégi bevásárlásokat sokan ma délutánra vagy szombat délelõttre teszik át. Bővebben >>>

A nyugdíjakat kiviszik

A sztrájk ellenére zavartalan lesz a kézbesítés pénteken a fővárosban, a posta autóba, mikrobuszba ülteti a postásokat, hogy mindenhova eljussanak - írja a cég közleményében. A posta ígéri, hogy a több tízezer budapesti nyugdíjas is megkapja pénteken esedékes járandóságát. A fővárosi postahelyek döntő többsége, több mint 130 posta lesz nyitva pénteken. A pénteken is nyitva tartó posták listája csütörtöktől megtalálható a társaság honlapján (xls) .

Fodor Gábor biciklit javasol

A környezetvédelmi miniszter közleményben javasolja afővárosaiknak, hogy pénteken üljenek kerékpárra. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy a biztonság kedvéért vigyen mindenki esőkabátot. A pénteki biciklizős mozgalomhoz csatlakozott Csányi Vilmos, Fischer Iván, Esterházy Péter, Török Ferenc, Demszkly Gábor és Koncz Zsuzsa is.

Megáznak a gyaloglók, kerékpárosok

A péntekre várható időjárás nem igazán ideális a gyaloglásra, biciklizésre: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint záporok várhatók a fővárosban. Kicsit melegebb lesz, mint csütörtökön, a nappali csúcshőmérséklet 16 fok körül alakul.

A taxik már foglaltak

Ha valaki taxival akarja megoldani a közlekedést pénteken, és még nem rendelt, akkor húzzon bele, mert a múltkori sztrájkból okulva sokan már a hét közepén lefoglalták péntekre a kocsikat. A fővárosi taxistársaságok már előre figyelmezettek, hogy a túlterheltség miatt számítani lehet "összeültetésekre". Bővebben>>>

A rendőrök gyorsítanák a dugót

Megerősített szolgálattal készül a rendőrség a péntekre, tekintettel a várható torlódásokra, a nagyobb közlekedési csomópontokban megerősített szolgálatot látnak el. Ez adott esetben azt is jelentheti, hogy a közlekedési rendőrök karjelzéssel irányítják, illetve gyorsítják majd a forgalmat - közölte a BRFK az MTI-vel. A rendőrség nem tervezi a buszsávok megnyitását, és azt sem, hogy engedélyezze a közlekedést a villamossíneken, mert a várható dugók miatt biztosítani kell a mentő-, vagy a tűzoltóautók közlekedését.