Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már most agyonzsúfoltak a taxisok

2008.04.16. 12:47
Az egész naposra hirdetett fővárosi BKV-sztrájk már most érezhetően jelentősen emelte a taxiscégek forgalmát: kollegáink tapasztalata szerint többször már szerdán is gondot okoz elérni a diszpécserközpontokat, az előrerendelések ömlenek, péntek reggelre így már egyre kevesebb eséllyel rendelhetünk kocsit.

Valóban, már szerda délben is érezhették az utasok, hogy nehezebb taxit rendelni, a diszpécserközpontokat már most leterhelik a péntekre várt BKV-sztrájk miatti előrendelések – mondta az Indexnek Surányi Attila, a 6x6 taxi ügyvezetője. Mint mondta, már most próbálják koordinálni a nagy megrendelőknek számító közintézményektől, kórházaktól érkező rendeléseket, az utasoknak számítaniuk kell arra, hogy azonos útvonalakon szükség lesz a "hőskorszakot idéző" összeültetésekre.

A 6x6-nál úgy látják, már szerda délig 35-40 százalékkal több előrendelés érkezett a pénteki napra, mint amennyi a múlt hétfői BKV sztrájk idején regisztráltak. Ez persze jelentős részben az akkori félnapos helyett most egész napra tervezett munkabeszüntetésnek köszönhető: a rendelések a nap három időszakára koncentrálódnak, a reggeli munkába jutás, a délutáni hazamenetel környékére, de a péntek este, már szórakozni indulók is sokan most gondoskodnak autóról. Ezzel együtt a napközbeni időszak is zsúfolt, bár a várakozások szerint 11 és 15 óra között az azonnali rendeléseket is teljesíteni tudják – erre a reggeli csúcsban Surányi Attila szerint minimális az esély – , a munkaidő alatti ügyintézéshez is sokan már most kocsit rendelnek.

A Budataxinál és a Tele5-nél csak korlátozott számban fogadnak előrendeléseket, igyekeznek valamennyi szabad kapacitást a pénteki azonnali rendelésekre is fenntartani – mondta Dudás Zoltán, a két társaság ügyvezetője. Ők is arra koncentrálnak, hogy az előrendelő nagyobb megrendelők igényeit biztosítani tudják. A cégek honlapjukon arra is figyelmeztetnek, hogy az internetes előrendeléseket a sztrájk napjára nem fogadnak.

Tanultak az utasok a múlkori sztrájkból, most két nappal a munkabeszüntetés előtt megkezdték az előrendeléseket – mondta Garamszegi Miklós, a Főtaxi vezérigazgatója. Az utasok kora reggelre rendelik a legtöbb autót, de nagyon sokat gondolnak a délutáni hazajutásra is. Már nagyon sok kocsit lefoglaltak, holnap valószínűleg nem tudnak már kocsit biztosítani a későn ébredőknek. Garmszegi arra is számít, hogy pénteken sokan szabadnapot vesznek ki (hogy legyen egy hosszú hétvégéjük), így elképzelhető, hogy nem lesz akkora torlódás az utakon, mint egy hete. A nap folyamán még nem volt gond a diszpécserszolgálatnál az előrendelések miatt, valószínűleg annak köszönhetően, hogy ilyenkor amúgy sincs sok rendelés. De délutánra már elképzelhető, hogy többet kell várni, ha valaki kocsit akar rendelni.

Pusztán a bevételeket tekintve jól járnak a taxistársaságok, bár ez a megugrás közel sem akkora, mint sokan gondolnák, hiszen a város forgalma lebénul, és a taxisok is kevesebb fuvart tudnak teljesíteni, mint amennyire igény lenne – fogalmazott szinte egybehangzóan Surányi Attila és Dudás Zoltán. Mindketten úgy vélik: ami esetleg pénzben bejön, annál többet árt, hogy elkerülhetetlenül kellemetlenségek érik utasaikat, megnő a menetidő, a várakozási idő, a kiélezett helyzetekben mindig több a reklamáció is.