Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Már most agyonzsúfoltak a taxisok

2008.04.16. 12:47
Az egész naposra hirdetett fővárosi BKV-sztrájk már most érezhetően jelentősen emelte a taxiscégek forgalmát: kollegáink tapasztalata szerint többször már szerdán is gondot okoz elérni a diszpécserközpontokat, az előrerendelések ömlenek, péntek reggelre így már egyre kevesebb eséllyel rendelhetünk kocsit.

Valóban, már szerda délben is érezhették az utasok, hogy nehezebb taxit rendelni, a diszpécserközpontokat már most leterhelik a péntekre várt BKV-sztrájk miatti előrendelések – mondta az Indexnek Surányi Attila, a 6x6 taxi ügyvezetője. Mint mondta, már most próbálják koordinálni a nagy megrendelőknek számító közintézményektől, kórházaktól érkező rendeléseket, az utasoknak számítaniuk kell arra, hogy azonos útvonalakon szükség lesz a "hőskorszakot idéző" összeültetésekre.

A 6x6-nál úgy látják, már szerda délig 35-40 százalékkal több előrendelés érkezett a pénteki napra, mint amennyi a múlt hétfői BKV sztrájk idején regisztráltak. Ez persze jelentős részben az akkori félnapos helyett most egész napra tervezett munkabeszüntetésnek köszönhető: a rendelések a nap három időszakára koncentrálódnak, a reggeli munkába jutás, a délutáni hazamenetel környékére, de a péntek este, már szórakozni indulók is sokan most gondoskodnak autóról. Ezzel együtt a napközbeni időszak is zsúfolt, bár a várakozások szerint 11 és 15 óra között az azonnali rendeléseket is teljesíteni tudják – erre a reggeli csúcsban Surányi Attila szerint minimális az esély – , a munkaidő alatti ügyintézéshez is sokan már most kocsit rendelnek.

A Budataxinál és a Tele5-nél csak korlátozott számban fogadnak előrendeléseket, igyekeznek valamennyi szabad kapacitást a pénteki azonnali rendelésekre is fenntartani – mondta Dudás Zoltán, a két társaság ügyvezetője. Ők is arra koncentrálnak, hogy az előrendelő nagyobb megrendelők igényeit biztosítani tudják. A cégek honlapjukon arra is figyelmeztetnek, hogy az internetes előrendeléseket a sztrájk napjára nem fogadnak.

Tanultak az utasok a múlkori sztrájkból, most két nappal a munkabeszüntetés előtt megkezdték az előrendeléseket – mondta Garamszegi Miklós, a Főtaxi vezérigazgatója. Az utasok kora reggelre rendelik a legtöbb autót, de nagyon sokat gondolnak a délutáni hazajutásra is. Már nagyon sok kocsit lefoglaltak, holnap valószínűleg nem tudnak már kocsit biztosítani a későn ébredőknek. Garmszegi arra is számít, hogy pénteken sokan szabadnapot vesznek ki (hogy legyen egy hosszú hétvégéjük), így elképzelhető, hogy nem lesz akkora torlódás az utakon, mint egy hete. A nap folyamán még nem volt gond a diszpécserszolgálatnál az előrendelések miatt, valószínűleg annak köszönhetően, hogy ilyenkor amúgy sincs sok rendelés. De délutánra már elképzelhető, hogy többet kell várni, ha valaki kocsit akar rendelni.

Pusztán a bevételeket tekintve jól járnak a taxistársaságok, bár ez a megugrás közel sem akkora, mint sokan gondolnák, hiszen a város forgalma lebénul, és a taxisok is kevesebb fuvart tudnak teljesíteni, mint amennyire igény lenne – fogalmazott szinte egybehangzóan Surányi Attila és Dudás Zoltán. Mindketten úgy vélik: ami esetleg pénzben bejön, annál többet árt, hogy elkerülhetetlenül kellemetlenségek érik utasaikat, megnő a menetidő, a várakozási idő, a kiélezett helyzetekben mindig több a reklamáció is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!