Alfréd
-3 °C
3 °C

Csak félig számolták fel a terézvárosi utcazárat

2005.09.12. 15:20
Parkolni továbbra sem szabad az Operaház melletti Dalszínház utcában, amelyet nemrégen egy vállalkozó elkerített, de az Index cikke nyomán az önkormányzat követelésére felszabadítottak. Úgy tudjuk, hogy az oda tervezett kávézóra még engedély sincs, kizárólag porcelán- és bútorboltot lehetne nyitni.

Továbbra is tart a Terézvárosban egy vállalkozó által elkerített, majd az Index cikke nyomán az önkormányzat által felszabadított Dalszínház utcai kalamajka. Kiderült, hogy a vállalkozó, aki kávézót tervez nyitni az Andrássy út és a Dalszínház utca sarkán álló társasházban, nem rendelkezik engedéllyel. Az elkerített részen a kávézó terasza nyílt volna meg.

Bútor és kávé

Az Index birtokába jutott dokumentumok szerint azonban a tervezett kávézó helyére porcelán- és bútorüzletre kértek és kaptak építési engedélyt. A lakók - akik között ott található Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter édesanyja is - a terézvárosi önkormányzathoz és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz írt levélben azt sérelmezik, hogy a vállalkozó a ház közös osztatlan területeit egyszerűen lezárta. Nem használhatják például a közös pincét, amelyet lefalaztak illetve vasajtóval zártak le előlük.

A tavaly nyáron befejezett munkákat újabb követheti, ha a vállalkozó a belső udvart szándékai szerint üvegtetővel lefedi, mondta az Indexnek az egyik lakó. Azt, hogy egyáltalán le lehet-e fedni a műemléképület belső udvarát, az örökségvédelmi hivatal szakemberei csak hétfőn vizsgálták meg, ezért a hivatal egyelőre nem adott tájékoztatást.

Elidegenítési tilalom

Az említett épület, az Andrássy út 20. szám alatti társasház jelentős része önkormányzati tulajdonban van, a lakók évek óta próbálják megvásárolni a lakásokat, azokon a műemlékjelleg miatt elidegenítési tilalom van. A társasház nagy része ezalatt - információink szerint egy Kossuth Lajos utcai ingatlanért cserébe - a vállalkozó tulajdonába került.

A lakók elégedetlenek azzal is, hogy noha a múlt héten leszerelték a korlátokat, a parkolni tilos táblát kint hagyták, így a 12 korábbi parkolóhelyre továbbra is parkolási tilalom vonatkozik. Rabin László alpolgármester szerint a tüskéket úgy szedték ki a földből, hogy az utca burkolata azon a szakaszon megsüllyedt.