Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kétszáz kilométernyi utat újítanak fel Budapesten

2006.02.09. 14:24
21 milliárd forint értékben kétszáz kilométernyi utat tervez idén felújítani a főváros. A legnagyobb dugók nyáron lesznek, de a felújításoknál figyelembe veszik a tömegeket mozgató nyári rendezvényeket.

Kétszáz kilométernyi budapesti autóutat tervez felújítani 21 milliárd forintért október végéig a fővárosi önkormányzat. Az útfelújítások első üteme február közepétől május végéig tart. Jelentősebb forgalomkorlátozásra a nyáron kezdődő harmadik ütemnél lehet számítani, amikor egyebek közt folytatódik a Szentendrei út és az Üllői út felújítása.

A várható kellemetlenségekért Demszky Gábor előre is elnézést kért. Hozzátette, hogy a közvélemény-kutatási felmérések szerint az emberek elégedettek a tavalyi útfelújításokkal, és elfogadják, hogy nekik is áldozatot kell hozniuk a jobb utakért.

Vajda Pál főpolgármester szerint "hihetetlenül komoly" szakmai háttér dolgozik majd annak biztosításán, hogy a nagy munkák idején is élhető legyen a város. A nagykörúti villamos pálya átépítése miatt olyan utak felújítása marad el az idén, amelyek befolyásolnák e munkákat. Példaként említette a Rákóczi út felújítását.

Az útfelújítási munkák során figyelemmel lesznek a nagy rendezvényekre, mint a Forma 1 budapesti futama, vagy a Diáksziget rendezvénye.

Sajtótájékoztatójén Demszky újra beszámolt a 4-es metró alagútfúrási munkáinak megkezdéséről is. A metróvonal a budaörsi útig történő meghosszabbítására 2013-ig reálisan nem lehet számítani, mondta el újságírói kérdésre. "A szándék megvan, pénz kell hozzá" - mondta, hozzátéve, hogy a dolgot segítené, ha EU forrásokat is be lehetne vonni a metróépítésbe, ám az unió ez ügyben még nem foglalt állást.