Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Fizetőssé válhat a belvárosi közlekedés

2004.12.08. 09:02
Az év végéig elkészülhet a városi közlekedéspolitikai koncepció. A tervezet útdíj bevezetését is javasolja. A belvárosi közlekedés fizetőssé tételének feltétele az úthálózat fejlesztése.

Útdíj bevezetését is ajánlhatja az év végéig elkészülő városi közlekedési koncepció, értesült a Világgazdaság. A londonihoz hasonló forgalomcsökkentő megoldás feltétele a közúti infrastruktúra fejlesztése, nyilatkozta a lapnak Denke Zsolt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tanácsosa.

Útdíj, körgyűrűk

A városi közlekedési koncepció nyáron előkészített tervezete szerint forgalomcsillapítási intézkedésekkel, megszorító parkolásszabályozással, az útfelszíni parkolóhelyek számának csökkentésével és hosszabb távon úthasználatidíj-rendszer bevezetésével szükséges mérsékelni a városok belvárosait terhelő személygépkocsi-forgalmat.

Denke ugyan hosszabb távon bevezethetőnek tartja az útdíjat, ezt azonban véleménye sezrint meg kell előznie a közúti infrastruktúra fejlesztésének, írja a Világgazdaság. Sokan ugyanis kényszerűségből hajtanak át a belvároson, mert nincsenek elkerülő útvonalak. A tanácsos szerint tehát az útdíj bevezetésének feltétele az M0-ás körgyűrű befejezése, az északi és az aquincumi Duna-híd felépítése, a Munkáskörút és egy külsőbb körút megépítése.

Teljesítményarányos tarifák a tömegközlekedésben

Az úthasználati díjból a tömegközlekedés hiányát pótolhatnák ki. A koncepció a tömegközlekedési tarifákkal és a helyi és elővárosi közlekedés összehangolásával is foglalkozik, írja a Világgazdaság. A tarifákat a közlekedési cégek teljesítményének arányában határoznák meg úgy, hogy az továbbra is megfizethető legyen azok számára is, akik csak azt tudják használni. Az elővárosi közlekedést közlekedési szövetségek megalakításával hangolnák össze.  • Vennék
  • Bankszámla