Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Belvárosi útdíjat javasolnak a szocialisták

2007.08.08. 11:39
Az elviselhetetlen autóforgalom miatt Ideiglenesen útdíjat vezetne be a Belvárosban Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő. Reggel 7 után rakodási tilalom is lenne.

Útdíj bevezetését javasolja a belvárosba behajtó autókra Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő. A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy egy uniós javaslat szerint - a környezetbarátabb és biztonságosabb közlekedés érdekében - gyárilag beépített módon, 162 kilométer/órában maximalizálnák Európában az autók végsebességét.

Hegyi Gyula elmondta, Budapesten korlátozni kellene az elviselhetetlenné vált autóforgalmat, és ennek egyik módja lehetne, ha útdíjat vezetnének be a belvárosba behajtó autókra. Ilyen rendszer működik Londonban, Milánóban és Stockholmban.

Az MSZP európai parlamenti képviselője kitért arra, hogy erről a főváros hozhat rendeletet. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az út- vagy behajtási díjat először csak három-hat hónapra kellene bevezetni, majd tapasztalatairól, fogadtatásáról meg kellene kérdezni a lakosság véleményét.

A budapestieknek mindössze 17 százaléka ül autóba minden nap, az ő érdekeiket is szolgálná ez a rendelkezés, mert könnyebben lehetne közlekedni a belvárosban, mondta Hegyi Gyula. Szerinte a belvárosban reggel 7 óra után rakodási tilalmat kellene elrendelni, és korlátozott rakodási zónák bevezetésével szintén javítani lehetne a főváros közlekedésén.

Az MDF is módosítana

Ismét a KRESZ módosítására tesz javaslatot az MDF, amely szerint a kezdő autósoknak egy évig a tanulóvezetőket jelző T betűt kellene gépkocsijukra ragasztaniuk. Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője és Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője ezt szerdán jelentette be egy budapesti autókereskedésben tartott sajtótájékoztatón.

Az MDF megfontolandónak tartja azt a nyugat-európai gyakorlatot is, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkezők mellett meghatározott ideig egy tapasztalt autós üljön vezetés közben. A párt ősszel nyújtja be javaslatát a kormányhoz, egy időben a jobbkéz-szabály megváltoztatására vonatkozó tervvel. Az MDF néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy megszüntetné az úgynevezett jobbkéz-szabályt, ehelyett minden kereszteződést táblákkal látna el. Ehhez is KRESZ-módosításra lenne szükség.