Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A VEKE szerint pocsék a BKV honlapja

2008.09.07. 14:08
A Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület közleménye szerint igénytelen a BKV honlapja, mert alig tartalmaz adatot a napokban bevezetett menetrendi változásokról. Közben a BKV szerint az utasok lopkodják az új táblákat.

A közlemény szerint a VEKE az elmúlt napok tapasztalatai alapján nem hagyhatja szó nélkül a menetrendi változások megvalósításának mélypontját: az utastájékoztatás színvonalát.

A szervezet szerint önmagában nehezen érthető, hogy miért még mindig csak a végállomási indulási időpontokat tüntetik fel a megállóhelyeken, az utasokat arra kényszerítve, hogy fejben adják össze a végállomási indulási időpontokat az általában a valósággal köszönőviszonyban sem lévő menetidőkkel.

A legigénytelenebb azonban a BKV honlapján történő utastájékoztatás színvonala. A közlekedési társaság honlapja önmagában is inkább hasonlít egy színes, villogó reklámokkal teli hirdetési rovatra, mint egy információs portálra, azonban a sokszor gondosan elrejtett forgalmi adatok többsége is hibás, értelmezhetetlen, használhatatlan.

Az internetes utastájékoztatás a legolcsóbb és leghatékonyabb módja egy ilyen mérvű változás kommunikálásának. A BKV az internet nyújtotta lehetőséget azonban félretájékoztatásra használja, lejárt és valótlan információkat tartalmazó tájékoztatók és több tucatnyi hibás vagy hiányos menetrend áll az érdeklődők rendelkezésére a bkv.hu-n.

A menetrendek fele elavult, az újonnan indult és a már rég megszűnt járatok vegyesen, összekeverve, még avatott szemek számára is nehezen kikereshető módon, ömlesztve tárulnak az olvasók elé. A teljes hálózatot bemutató térkép nem elérhető, ahogy egyébként ez nyomtatott formában sem hozzáférhető.

A változásokról egyetlen aktuális tájékoztató sem található a honlapon, a kitett tájékoztató rég nem aktuális. A bkv.hu jelen formájában teljesen alkalmatlan arra, hogy a változásokat megismerjék a budapestiek, pedig a szűkszavú tájékoztatók a honlapra irányítják az érdeklődőket.

Lopják az új menetrendi táblákat

Nem volt fennakadás a tömegközlekedésben a hétvégén, de az új menetrendek nagy tesztje csak hétfőn kezdődik, mondta el Szilágyi Károly, a BKV Zrt. szóvivője. A megállókban több mint 300-an tájékoztatják az utasokat a változásokról, ugyanakkor nehezíti a közlekedést, hogy több megállóból már most százas nagyságrendben ellopták a frissen kihelyezett menetrendeket. Szilágyi Károly ugyanakkor arról is beszámolt: egy éjszaka alatt 6900 menetrendet kellett elhelyezniük a megállókban, soknak azonban csak hűlt helye maradt. A BKV honlapján több járatnál is az olvasható, hogy "Szerkesztés alatt", a szóvivő azonban azt mondta: ezeket vita övezi, megvárják a tapasztalatokat, felmérik az emberek igényeit és csak ezután jelölik ki a végleges megállóhelyeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!