Chikán: a válság csak pillanatnyi

2000.06.13. 18:53
A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem intézményi tanácsa pénteken ellenszavazat nélkül elfogadta Chikán Attila rektor átszervezési javaslatait és középtávú intézményfejlesztési tervét. Chikán Attila közölte: az oktatás és kutatás szerkezeti korszerűsítése jegyében négy korábbi tanszék és kutatócsoport megszűnik, három tanszék kari besorolása megváltozik. Alakul továbbá három tanszékcsoport, két intézet és két-két új tanszék. A tanszéken dolgozók egy része átkerül az újonnan szerveződő tanszékekre, 50 alkalmazottól pedig megválik az egyetem.
A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem ideiglenes intézményi tanácsa döntött Chikán Attila tervezett intézkedéseiről: ellenszavazat nélkül elfogadták a rektor javaslatait.

Sok gazdag tanszékből egy szegény egyetem

Chikán, aki egy hónapja az intézmény új rektora, és eddig összesen 38 évet töltött a Közgáz falai között, a terveket ismertető sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: a piac visszaigazolja az egyetemen folyó képzés minőségét, hiszen a Közgázt végzettek iránt a legnagyobb kereslet a magyar munkaerő-piacon.

A rektor szerint a válság tény, a problémák valósak, ám ez csupán pillanatnyi helyzet. A válságot előidéző okok között Chikán megemlítette, hogy az oktatók úgymond kifelé dolgoztak, és az oktatás-fejlesztés, valamint a szervezeti fejlesztés a kilencvenes években elmaradt. Így sok gazdag tanszékből lett egy szegény egyetem.

Informatikai Intézetet is létesítenek

Az intézkedési terv szerint

Idén mintegy 160 millió forintot takarítanak meg különböző megszorításokkal. Chikán Attila hangsúlyozta: a négyszázmilliós tartozás miatt késedelmessé vált juttatások kifizetésének határidejéről a július elsejei intézményi tanácsülésen döntenek majd.

A rektor elképzelései szerint a pénzügyi megszorító intézkedések segítségével 2,5-3 év alatt hosszú távon rendezhető a Közgáz anyagi helyzete.

Chikán ismertette azt is, hogy négy tanszék szűnik meg: a külgazdasági, az alkalmazott gazdaságtani, a jövőkutatás és az alkalmazott menedzsment tanszék. Az alkalmazott gazdaságtani tanszék bázisán a szolgáltatásmenedzsment születik meg, a jövőkutatásnak pedig a Környzettudományi Intézetben lesz helye. Az alkalmazott menedzsment a Vezetőképző Intézeten belül működő tanszék volt, továbbra is működik, de nem tanszéki formában - így Chikán.

Az egyetemen új intézetek is alakulnak a karrá szerveződés igényével - folytatta a rektor. A Környezettudományi Intézet öt szervezeti egységből alakul majd multidiszciplinális intézetté (vezetője Kerekes Sándor lesz), ezen túl Informatikai Intézetet is létesítenek. Ez utóbbit a már meglévő számításétechnikai tanszékből és a gazdasági informatikai tanszékből alakítják ki úgy, hogy hozzákapcsolják az újonnan szerveződő média- és telekommunikációs kutatócsoportot.

A Gálik Mihály keze alatt szerveződő intézmény is 2002-től fogadja a hallgatókat. A többi között multidiszciplináris környezettudományi intézetet is létrehoznak, amelyben helyet kap a környezetgazdasági és technológiai, az agrár, a gazdaságföldrajzi tanszék, valamint a jövőkutatási és az etikai központ.

Chikán Attila közölte még, hogy három új tanszékcsoport alakul: a világgazdasági és európai karközi, a közgazdaságtudományi és a módszertani tanszékcsoport. Hozzátette: utóbbihoz tartozik majd a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatási Intézete is.

A nyáron lejár a 30 egyetemi tanszékvezető közül 20 megbízatása, ezért hamarosan pályázatokat írnak ki a posztok betöltésére. Az intézmény élén pedig több igazgatói cserére sor kerül, de több új igazgatói posztot is létrehoznak.

Az egyetemnek hasznot is kell termelnie

Pénzszerzési lehetőségként az üzleti szféra bevonását említette. Mint mondta, felmerült, hogy angol mintára professzori helyeket vállalatok finanszíroznának. Világbanki kölcsön, állami támogatás és pályázatok segítségével reméli a rektor likviditási problémákat megoldani.

Nincs megfelelő kommunikáció

Dr. Bögel György, a Vezetőképző igazgatóhelyettese az Index érdeklődésére elmondta: az ideiglenes egyetemi tanács döntéséről semmiféle hivatalos tájékoztatást vagy dokumentumot nem kaptak. Korábban egy feljegyzésben olvasták, hogy egy ilyen javaslat létezik, de pillanatnyilag az újságból próbálnak meg tájékozódni. Azt sem tudni, hogy az igazgató föl van-e mentve. Tanítják a változásmenedzsmentet, miszerint nem lehet a dolgokat túlkommunikálni - a huszadik század legvégén - arra várnak, hogy, mint a rektor korábban ígérte, júniusban rendeződjenek a stratégiai kérdések.

A rektor arról is beszélt, hogy az egyetemnek hasznot is kell termelnie, ezért keresik az együttműködés lehetőségeit a piaci szereplőkkel. Az egyetem szolgáltatásait kínálják föl a piaci szereplőknek - így például megkezdik a vállalati professzori státusz odaítélést és megalakul az egyetem szenátusa is.

Elmondta azt is: az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Közép-Európai Egyetemmel szorosabbra kívánják fűzni kapcsolataikat, elsősorban az oktatási együttműködés területén.

Hozzátette: ez az összeg arra elegendő, hogy a Sóházat átalakítsák, megvásárolják az egyetem háta mögött a Czuczor és Mátyás utcánál lévő telkeket, és előkészítsék az építési munkálatokat.

Ma már nincs szó az Államigazgatási Főiskola kiszakadásáról

Az Államigazgatási Főiskolából nemrég a BKÁÉ főiskolai karává integrált intézményt egyetemi karrá kívánják alakítani. Ma már nincs szó sincs az Államigazgatási Főiskola kiszakadásáról, erre Chikán véleménye szerint esély sincs. A korábbi gazdasági miniszter kifejtette: sikerült megnyugtatni a főiskolát és pénzügyileg is megoldható, hogy tőlük ne vonjanak el forrásokat.