Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Orbán: Nem szegregáció, felzárkóztatás

2006.01.30. 14:08
Bár vasárnapi évértékelésében még szegregációt sugalló megoldást is elfogadhatónak tartott a magyarországi romák egyes problémáira Orbán, pártja roma politikusa szerint valójában felzárkóztatásra gondolt a volt kormányfő. Orbán szerin "szamárság" őt kirekesztőnek vélni.

Lendvai Ildikó arcpirítónak nevezte, hogy Orbán Viktor vasárnap, évértékelő beszédében egy cigány ember kérdésére elképzelhetőnek tartotta, hogy más szokások miatt egyes helyeken elkülönítsék a cigány tanulókat a többiektől.

Orbán és a habitusok
Ami pedig a roma közösségekből kiszakítható vagy kiszakítandó gyermekek ügyét illeti, ezt a legerőteljesebben elleneznünk kell. A mi felfogásunk az az, hogy nem tudjuk pontosan megmondani, mert Magyarország földrajzilag nagyon változatos képet mutat, különböző szokások, habitusok és élethelyzetek léteznek, nem hisszük, hogy egyetlen kaptafára fel lehetne húzni a roma és a magyar közösségek együttélésének kérdését. Valahol tudnak közösen is egy osztályba járni, van, ahol ezt nem szeretnék, ezért valahol ilyen, valahol pedig amolyan megoldást kell választani. Egy dolog biztos: olyan megoldást nem lehet választani, amely a roma családokból kiszakítja a gyermekeket, ahogy Ön a miniszterelnök urat idézte. Ahogy ő mondta: "meg kell törni a generációs láncot", és megpróbál valami egészen más kultúrát adni a számukra. Ez embertelen és eleve sikertelenségre van ítélve.

A volt kormányfő kijelentette, "Nem hisszük, hogy egyetlen kaptafára fel lehetne húzni a roma és a magyar közösségek együttélésének kérdését, valahol tudnak közösen is egy osztályba járni, van, ahol ezt nem szeretnék, ezért valahol ilyen, valahol pedig amolyan megoldást kell választani."

Az Index hétfőn, a parlament folyosóján arra kérte a volt kormányfőt, értelmezze egy nappal azelőtti kijelentéseit. Orbán "szamárságnak" nevezte, hogy a jászladányi alapítványi iskolához hasonló "szegregációt" engedne egyes helyeken. Azoknak akik "nem látnak világosan", azokat Farkas Flóriánhoz irányította.

Az Index ezért Farkas Flóriánhoz fordult, aki a következőkkel egészítette ki főnökét: "A felzárkóztatásra gondolt a miniszterelnök", a szegregációt ő sem támogatja. "lletve olyan fakultatív jellegű oktatás lehetőségére gondolt, ami egyébként egy közös osztályban nem valósítható meg", mert "hála a jó istennek" nem minden gyerek rendelkezik olyan háttérrel, mint a cigányság. "Inkább a felzárkóztatást segíti elő" - zárta nyitógondolatával az eszmefuttatást Farkas.

2001-ben Pokorni Zoltán, aki akkor oktatási miniszter volt, most pedig a Fidesz alelnöke, még "határozottan fellépett" a szegregáció ellen. Igaz, a cigányság felzárkóztatására tett kísérletet a roma tanulók számára épített ózdi és szolnoki kollégiumok építésével példázta.

A jászladányi Alapítványi Iskola igazgatója, Tóth Ilona érdeklődésünket elhárította, mondván egész nap tanít, így nincs ideje Orbán beszédével foglalkozni.